Tatarský biftek lze jíst dvěma způsoby a nikdy se nemaže najednou celá topinka, tvrdí Ladislav Špaček

Tatarský biftek je oblíbená pochutina, nicméně měli bychom být obezřetní v tom, kde si ji budeme dávat. Vzhledem k tomu, že jde o tepelně neupravené maso, tak bychom si ho měli objednat pouze v naprosto spolehlivých a dobrých restauracích. Víte, jak ho konzumovat? Radí Ladislav Špaček.

Tatarský biftek dostáváme často tak, že si ho můžeme promíchat sami. V takovém případě před sebou máme sekané čerstvé hovězí maso a různé ingredience jako pepř, papriku, chilli, tabasco a různé další pochutiny a dochucovadla, kterými můžeme tatarský biftek ochutit, hezky promíchat a konzumovat.

Jíst ho můžeme dvěma možnými způsoby, záleží na typu pečiva. Buď máme klasické tvrdé topinky, které nelze lámat jako měkké pečivo nebo chleba. Pak si namažeme vždy jen jedno sousto, ne celou topinku, a ukousneme. Teprve poté si mázneme další část topinky. Pokud máme pouze tousty, tak ty můžeme krásně odlomit, máznout a vložit do úst.

Tatarský biftek v detailu

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo