Těžba v lomu Zárubka na Chrudimsku může pokračovat. Včetně odstřelu

20. červen 2023 14:02

V lomu Zárubka na Chrudimsku se znovu může těžit kámen. Prodloužení provozu o dalších skoro deset let povolil báňský úřad. Stanovil ale desítky podmínek, které musí majitelé dodržet. Obce z okolí s těžbou nesouhlasí a proti rozhodnutí úřadu se odvolaly.

V Zárubce se aktuálně netěží. Povolení platilo do konce loňského roku. Majitel lomu - společnost Skanska - sice získala předběžný souhlas s prodloužením provozu od krajského úřadu, ale potřebovala ještě svolení k trhacím pracem. Doteď tak bylo možné jen zpracovávat vytěžený materiál. Nejspíš se to ale brzy změní, báňský úřad pokračování provozu povolil a hornická činnost by měla pokračovat až do konce roku 2032.

Těžba s podmínkami

Podmínek, které stanovil báňský úřad, je skoro čtyřicet. Mezi nejdůležitější patří to, že nejpozději příští rok musí být hotová dopravní studie, tedy trasy, kudy auta kámen odvážejí, kde jsou rizikové úseky atd. Skanska musí nechat zpracovat posudek dopravního napojení lomu od Prosetína i Vrbatova Kostelce pro krajské silničáře a navrhnout případně opatření, pokud se objeví nějaké problémy. Nesmí se těžit o víkendech a ve svátky, každý rok mají obce dostat výsledky testů spodních vod, firma musí zaplatit úpravy na snížení prašnosti v samotném lomu a splnit řadu dalších podmínek.

Lom leží na katastru tří obcí a všechny se proti povolení těžby odvolaly. Prosetín, Leštinka i Vrbatův Kostelec totiž s pokračováním těžby nesouhlasí. Lidem vadí hlavně hustý provoz, hluk a prach. Skanska ale slibuje opatření, která by měla dopady zmírnit. Také argumentuje tím, že lom je strategický zdroj kamene pro klíčové stavby v regionu. V odvolání obce upozorňují na to, že dopravní studie už měla být hotová před spuštěním provozu. Prosetín zopakoval požadavek na úsekové měření a úpravu silnic v blízkosti školy. A obce také chtějí úplný zákaz činnosti v lomu o víkendech. Jejich připomínky teď bude znovu posuzovat báňský úřad.

Spustit audio

Související