Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Chrudimská muzejní noc i Toulání kolem Orlice

3. červen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte si užít atmosféru na Mezinárodní hudební festival v Letohradě, prohlédněte si muzea, kostely a další instituce v Poličce nebo zajděte na výstavu bonsají do Trstěnice u Litomyšle.

Do chrudimských muzeí budete moct zdarma nahlédnout tento pátek. Od 18 do 23 hodin bude totiž Chrudimská muzejní noc. Zpřístupněné budou nejen expozice všech tří chrudimských muzeí, ale pořadatelé přichystali také výtvarné dílny, hry s historickou tématikou, bluesový koncert nebo promítání animovaného filmu.

Začíná letohradský festival

V sobotu začíná Mezinárodní hudební festival Letohrad. V letohradské tvrzi Orlice tak od 20 hodin uslyšíte zahajovací koncert Lenky Filipové. V neděli pak bude v kostele v Mistrovicích od 15 hodin další vystoupení k připomínce učitele, fagotisty a varhaníka Václava Hubálka.

Turistika s hudební tečkou

Na turistický pochod Toulání kolem Orlice se můžete vydat v sobotu. Start je mezi 7:30 a 10 hodinami u obecního úřadu v Těchotíně. Účastníci si můžou vybrat ze čtyř různě dlouhých tras. V cíli v Jablonné nad Orlicí pak od 17 hodin zahraje kapela INV.

Polička: noční muzea, kostely i školy

V Poličce na sobotu přichystali muzejní noc. Navštívit budete moct 19 organizací, a to nejen muzea, ale také školy, hasiče, kostely a další. Nebudou chybět ani ukázky řemesel nebo koncert kapely Fízl Band. Přesný program najdete na stránkách www.cbmpolicka.cz.

Unikátní prostor půdy, vůbec poprvé zpřístupněný veřejnosti

Na bonsaje do Trstěnice

Výstava bonsají bude o víkendu v komunitním centru v Trstěnici u Litomyšle. Zhruba padesát bonsají si budete moct prohlédnout v sobotu od 10 do 19 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin. V sobotu bude od 14 hodin navíc ukázka tvarování rostlin.

Neděle ve znamení hudby

Swingový orchestr Ježkovy stopy si můžete poslechnout v neděli od 17 hodin v pardubickém Kulturním domě Hronovická. „Letos si nepřipomínáme jen výročí heydrichiády, ale též výročí úmrtí Jaroslava Ježka. Proto jsme ke koncertu připravili průvodní slovo historika nejen o Ježkovi a drobnou tematickou výstavu,” zve kontrabasista Lukáš Jadrníček.

V neděli můžete navštívit 43. ročník festivalu Pravečkův Lanškroun. Na nádvoří lanškrounského zámku budou od 13 hodin hrát nejrůznější amatérské dechové orchestry. Těšit se můžete třeba na Big Band Lanškroun nebo na Dechovou harmonii Letohrad.

Spustit audio

Související