Nemošice jsou součástí Pardubic, ruch velkoměsta tam ale nedolehne

29. květen 2022

Nemošice nedávno oslavily 700 let od první písemné zmínky o obci. Majitelem vsi byl na začátku 14. století Vilém z Nemošic, kterého kroniky zmiňují několikrát, bohužel vždy v souvislosti s okrádáním vyšší šlechty. 

„Tenkrát to ale bylo zcela běžné,“ říká publicista Tomáš Janda. „Z našeho pohledu byly Nemošice ještě za dob husitských válek malá osada, na tehdejší poměry to ale byla větší vesnice,“ dodává Tomáš Janda.

Historii Nemošic připomínají tři kapři

Jedni z prvních zmiňovaných vlastníků Nemošic byli Holzové. Jejich rod měl ve znaku tři kapry. Dnes je vyobrazuje na zakázku vyrobená skulptura nedaleko kruhového objezdu v Nemošicích. Nechal ji tam umístit spolek Nemošice 700, který se stará i o další kulturní záležitosti spojené s touto městskou částí. Například vydal dvě publikace s informacemi z historie a dobovými fotografiemi, pořádá posvícení, májové slavnosti, naučné procházky a podobně.

Nemošická stráň a česnek medvědí

Nemošice obklopuje prakticky ze všech stran příroda – lesy, louky i pole. Vedle Chrudimky najdete takzvanou Nemošickou stráň, která je přírodní památkou a roste na ní řada zajímavých a mnohdy velmi vzácných rostlin. Lokalita je proslulá obrovskou plochou porostlou česnekem medvědím, podle bylinkářky Radky Svatošové se tam ale vyskytuje taky árón plamatý a ve slepém rameni Chrudimky najdete i puškvorec.

Nemošická stráň každý rok rozkvete obrovským množstvím česneku medvědího

Podobně jako Pardubice soupeří v mnoha ohledech s Hradcem Králové, panuje rivalita i mezi Nemošicemi a Ostřešany. Podle Leoše Příhody je to ale spíš z legrace a s láskou. Obě obce ve vzájemné spolupráci umístily a označily mezi sebou hraniční kámen, a kousek vedle najdete vyznačenou 50. rovnoběžku.

Leoš Příhoda zve do Nemošic na malý výlet hlavně obyvatele Pardubic. Kousek od domu totiž podle něj najdou ideální místo na procházku do přírody, cyklovýlet a v létě třeba i na koupání v Chrudimce.

Spustit audio

Související