Třicet kočkovitých šelem pohromadě. Ve Chvojenci to s nimi umí

20. květen 2022

Manželé Kreizlovi chovají kočkovité šelmy už 22 let. V domácí zoo mají přes třicet zvířat. Kromě tygrů, rysů, lvů, levhartů, pum, karakalů a servalů mají za domem ve Chvojenci také čtyři koně. Péče o ně jim zabere každý den, ale nelitují.

Levhart Batu se narodil přímo ve chvojenecké zoo. Jeho matka ho ale odmítla, a tak Batua odchovala Petra Kreizlová. Jeho nejlepším kamarádem byl rys Miky. „V sedmi měsících jsme je od sebe museli rozdělit, protože o mě jako o jedinou maminku začali bojovat,“ vzpomíná Petra Kreizlová u výběhu, který byl původně vybudovaný pro tato dvě divoká koťata.

I kočkovité šelmy je potřeba venčit

Manželé Kreizlovi berou menší kočkovité šelmy na procházky. Stejně jako třeba psovi jim nasadí kšíry, připnou vodítko a jdou do přírody. „Rys je takový pozorovatel, s ním člověk moc daleko nedojde. Levhart je zase neskutečně akční. Chodí krásně jako pejsek, skáče na rákos a loví ho, takže je s ním legrace,“ směje se Petra.

„Devadesát procent lidí se vždy ptá, kde máme černou pumu. To je ale mýtus, černá puma neexistuje,“ upozorňuje Roman Kreizl. Černé zbarvení neboli melanismus může mít pouze levhart nebo jaguár. Naopak bílé zbarvení je u kočkovitých šelem mnohem častější. Ve chvojenecké zoo uvidíte bílého lva i tygra.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.