Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Dny slovenské kultury, velikonoční jarmark, pochod na Košumberk

31. březen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na zahrádkářskou výstavu do Častolovic, poznejte slovenskou kulturu v Moravské Třebové nebo si poslechněte koncert souboru Bona Nota v Pardubicích.

Od pátku do neděle probíhá ve výstavním areálu v Častolovicích zahrádkářská výstava s názvem Velikonoce - svátky jara. Uvidíte tam výrobky z přírodních materiálů, ukázku aranžování květin, paličkování, pletení ozdob a mnoho dalšího. Součástí akce bude také soutěž o nejlepší kolekci kraslic a odborná poradna. 

Znáte slovenskou kulturu?

Do Moravské Třebové můžete zajet na festival Dny slovenské kultury. Akce začíná v pátek v 19 hodin koncertem kapely Hrdza. Na sobotu je od 19 hodin připravená květinová show s nejlepšími floristy ze Slovenska a v neděli v 19 hodin festival zakončí divadelní představení Kontrabas v podání Štúdia Bratislava.

Výprava na Košumberk

Klub českých turistů ve Vysokém Mýtě slaví sto let. Jeho členové se rozhodli jít po stopách úplně prvního pochodu z Vysokého Mýta do Luže. Na 18kilometrovou trasu se můžete vydat v sobotu v 7:30 od parkoviště Supermarketu Albert. Předpokládaný příchod na cílový hrad Košumberk je ve 14:30.

Velikonoce v Pardubicích

V pardubickém Knihovním centru U Vokolků a na Příhrádku bude v sobotu velikonoční jarmark. Od 10 do 17 hodin se můžete těšit na taneční i kejklířské představení, loutkářský workshop a maňáskové pohádky.

V neděli bude velikonoční program pokračovat na nádvoří pardubického zámku. O zábavu se postará folklorní soubor Lipka. Nebude chybět tradiční vodění jidáše, pletení pomlázek ani tlučení špačka. Pro děti jsou kromě výtvarných dílen připravené také hry na téma tradičních zvyků.

Kam za hudbou?

V neděli můžete v Pardubicích zajít do sborového domu Církve bratrské Archa na Velikonoční koncert. Od 18 hodin tam uslyšíte Soubor staré hudby Bona Nota. Těšit se můžete na skladby barokních skladatelů Johanna Fascha a Christopha Graupnera.

Soutěž o nejkrásnější vajíčko

V neděli se můžete zúčastnit soutěžní výstavy Nejkrásnější vajíčko Lanškrounska. V lanškrounském domově pro seniory se porota sejde ve 13:30. Výsledky se soutěžící dozví po 15. hodině a následovat bude kreativní dílna, ukázka zdobení a další kulturní program. Výstava potrvá až do úterý.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.