Vysokomýtští turisté se vydávají po sto let starých stopách. Přidat se může každý

27. březen 2023

Vysokomýtští turisté slaví kulatiny. 1. dubna pořádají pochod po stopách svých členů, kteří se poprvé vydali na pochod před sto lety! Trasa je dlouhá osmnáct kilometrů a povede z Vysokého Mýta do Luže. Zpříjemnit si první aprílovou sobotu turistikou se zajímavým výkladem může každý.

„Vybrali jsme cestu, která povede po méně známých místech, aby to bylo zajímavé i pro místní lidi. Mám nachystaný plný batoh historických fotografií, pověstí a osobností, které se k trase vážou. Lidé se mají na co těšit. Budeme porovnávat, jaké to bylo na těch místech před sto lety a dnes. Všechny zveme,“ láká na túru průvodkyně Soňa Krátká. Akce je pro každého, na jednotlivých zastávkách se může kdokoliv přidat a ujít svůj vybraný úsek.

Studánka v Knířově, otevřená synagoga

„Sraz máme o půl osmé ráno u Alberta ve Vysokém Mýtě. Půjdeme přes Knířov, Lhůtu, Střihanov, Zádolí, Pustinu,  Řepníky, Střemošice a trasu ukončíme přibližně o půl třetí na hradě Košumberk, kde bude i občerstvení a samozřejmě natěšený kastelán hradu. Právě na Košumberk totiž vedla první cesta vysokomýtských turistů. My dnes chceme stihnout všechno a nestíháme nic. Oni ušli velký kus cesty a ještě udělali práci na hradě, který se už tehdy opravoval,“ popisuje jeden z organizátorů ze spolku Rozběháme Luži Pavel Karal.

Pavel Karal a Soňa Krátká

Cesta povede například lipovou alejí mezi Vysokým Mýtem a Knířovem. Turisté se zastaví na jednotlivých místech a poslechnou si od průvodkyně Soni Krátké o zajímavostech, pověstech, místopise, či otisku daného místa v románech nebo obrazech.

První zastávka v Knířově bude u potoka a studánky s léčivou vodou. Otevřený bude poprvé nejen hrad Košumberk, ale také poutní chrám Panny Marie Pomocné na Chlumku nebo lužská synagoga kousek od říčky Novohradky, kde je výstava s připomínkou příběhů rodin deportovaných židů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.