Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Lázně ducha v Litomyšli nebo jízda historickým trolejbusem Pardubicemi

29. duben 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu Východočeského muzea v Pardubicích, vydejte se na kouzelnickou cestu v České Třebové nebo se seznamte s vývojem automobilů ve vysokomýtském muzeu.

Tento týden ve Východočeském muzeu v Pardubicích začala nová výstava o Josefu Gočárovi a rodině Binkových. První větší Gočárova zakázka byla totiž právě od Binkových na Červenou vilu v Krucemburku. Díky interaktivním prvkům se na výstavě seznámíte s architekturou, fotografováním i koželužstvím. Podrobnosti jsou na webu muzea.

Tak trochu jiné lázně

V Litomyšli můžete navštívit festival Lázně ducha. Na sobotu i neděli je připravený bohatý program. Třeba na Šantově náměstí a v Růžové uličce bude v sobotu MINT Market. Uvidíte na něm originální výrobky českých a slovenských tvůrců a designérů. Další program najdete na stránkách www.lazneducha.cz.

Kam na čarodějnice?

Pálení čarodějnic o filipojakubské noci

Na nejrůznějších místech se v sobotu můžete zúčastnit pálení čarodějnic. V Hlinsku začíná program v 17 hodin, v Přelouči v 17:45 a ve Chvaleticích v 19 hodin. Ve Skutči oslavy začínají už v pátek průvodem masek a stavěním májky. V sobotu pak budou mít vystoupení kapely DayDreams, The Krabice a Quattro.

Cesta pro mladé kouzelníky

Od soboty do příští neděle se můžete vydat na kouzelnickou cestu do Bradavic. Tuto trasu plnou úkolů najdete v parku Javorka v České Třebové. Mapu s pracovním listem si stáhněte na stránkách www.ddmkamarad.eu nebo si ji vyzvedněte v kanceláři Domu dětí a mládeže Kamarád. Pokud list vyplníte správně a zanesete ho zpět organizátorům, zapojíte se do losování o ceny.

Jízda historickým trolejbusem

V neděli oslaví 35. narozeniny trolejbus Škoda Sanos. Členové Pardubického spolku historie železniční dopravy proto na tento den zorganizovali historické jízdy. Pardubicemi se trolejbusem budete moct svézt od 9 do 16 hodin. Jízdní řád je na stránkách www.motoracek.cz.

Jak vypadal první automobil?

Ve vysokomýtském Muzeu českého karosářství můžete od neděle navštívit výstavu Automobil dříve a dnes. Návštěvníci tam uvidí celkový vývoj automobilů, ale také jejich částí, jako jsou stěrače nebo otevírání okének. Nebude chybět ani první automobil v podobě kočáru se spalovacím motorem. O víkendu je muzeum otevřené od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Související