Z rozhledny Milíř je vidět až na Krkonoše. Vyhlídku si ale přivlastnil strakapoud

Obce Vysoká a Bukovina nad Labem jsou od sebe vzdálené necelé čtyři kilometry. Přesto je dělí hranice Královéhradeckého a Pardubického kraje. V budoucnu tyto obce propojí cyklostezka. To ale není jediné lákadlo, které tato místa nabízí.

Vysoká nad Labem svůj název získala díky nejvyššímu kopci v okolí, který dosahuje 284 metrů nad mořem. Na něm stojí rozhledna Milíř, která je ale momentálně pro veřejnost uzavřená. Zahnízdil tam totiž strakapoud.

Rozhledna Milíř je 31 metrů vysoká

„Vydlabal si tady tři dutiny, které můžou mít až 20 centimetrů v průměru. A jelikož sloupy mají 40 centimetrů v průměru, tak statik řekl, že musíme rozhlednu opravit,“ popisuje starosta Vysoké Jiří Horák.

Vzpomínky z Vysoké

Občané Vysoké se každý rok scházejí u pomníku obětem německé zvůle. Připomínají si tam 7. květen 1945.

V roce 1945 ve Vysoké nad Labem Němci zastřelili 10 lidí. Dopadnout to ale mohlo mnohem hůř.

„Přesně na tomhle místě byli zastřeleni čtyři občané obce a šest ruských zajatců. A tím to mělo teprve začít. Stáli tady všichni chlapi z vesnice a každého desátého začali popravovat, dokud jim nevrátí pušky, které partyzáni dva dny předtím této německé posádce sebrali. Ty pušky už tady dávno nebyly, takže byla víceméně náhoda, že se poprava odložila na další den, a 8. května už měli jiné starosti,“ říká Jiří Horák.

Z Vysoké do Bukoviny na kole

Propojení Hradce Králové s Pardubicemi cyklostezkou je naplánované už poměrně dlouho. Zatím se cyklisté mohou projet z Hradce Králové do Vysoké nad Labem a z Pardubic do Ráb a kolem Kunětické hory. Z Vysoké do Bukoviny bude cyklostezka hotová zhruba za dva roky a povede přes Opatovice. I tam budou zajímavá místa k návštěvě.

Čtěte také

„Na Opatovicku připravujeme historickou stezku k období kláštera. Pokud bude cyklostezka přivedena k opatovickým písníkům, tak tam máme chráněné území Hrozná. Pak jsou tady čtyři písníky, takže i toto je krásné území,“ zve opatovický starosta Pavel Kohout.

Kde bydlel vynálezce ruchadla?

Bukovina nad Labem je malá vesnička, ve které se před rokem 1838 zalíbilo jednomu z vynálezců ruchadla. Václav Veverka v této obci žil až do své smrti v roce 1849. Pochovaný je v sousední Dřítči a na jeho domě dodnes najdeme pamětní desku. Za zmínku stojí také bukovinský pomník padlým v 1. světové válce, na kterém je mimo jiné jméno jednoho z potomků Václava Veverky.

Spustit audio

Související