Tipy na víkend v Pardubickém kraji: on-line výstavy, autokino, internetová dílna

23. říjen 2020

Kam o víkendu? Přijďte se podívat na výstavu hraček, oslavte 200 let od narození Boženy Němcové nebo soutěžte s orlickoústeckým městským muzeem, a to vše zvládnete třeba z vašeho obýváku.

Pokud jste o víkendu plánovali jít do kina, máme pro vás náhradní variantu. Autokino na Cihelně ve Svitavách pořád funguje. Stačí přijet autem a v rádiu si naladit zvuk filmu na frekvenci 96,7 MHz. A pak už můžete sledovat film na plátně před vámi. V pátek budou hrát od 18 hodin Ježek Sonic a o hodinu a půl později Šťastný nový rok. V sobotu pak od 18 hodin Dolittle a v neděli ve stejný čas pohádku Zakleté pírko. Vstupenky koupíte online i na místě.

Webové výstavy z Litomyšle

Na výstavy muzea teď sice nemůžete, ale Regionální muzeum Litomyšl pro vás přeneslo jejich expozice na internet. První z nich s názvem Babiččina Barunka je na oslavu výročí 200 let od narození Boženy Němcové. Na stránkách muzea najdete mnoho obrázků s informacemi o dětství i manželství spisovatelky, o její tvorbě a pobytu v Litomyšli. Pro soutěživé návštěvníky je připravený i vědomostní kvíz.

Prohlédnout si můžete i další výstavy, například Astronomické tradice v Pardubickém kraji, Litomyšlský venkov na starých pohlednicích, Litomyšl na starých fotografiích nebo Židé v Litomyšli.

Kvízy, soutěže, tipy

Na facebookových stránkách Městského muzea Ústí nad Orlicí teď každý den přibývají příspěvky se zajímavými fotografiemi a informacemi, tipy na architektonické památky a každý víkend navíc muzejní kvízy. Za správnou odpověď můžete dokonce získat cenu. Najdete tam také ukázku aktuální výstavy Velké prádlo o historii očisty oděvů.

S čím si hráli naši (pra)prarodiče

Výstavu skoro 5300 kusů hraček pořádá na svých webových stránkách Východočeské muzeum v Pardubicích. Nejstarší předměty jsou ze 70. let 19. století. Najdete tam fotky panenek a pokojíčků, dopravních prostředků, společenských her, zvířátek i kočárků. „Chtěli bychom sesbírat a poté uveřejnit hračky, které mají lidé dodnes nejraději. Prosíme proto děti i dospělé, aby nám poslali fotky svých nejoblíbenějších hraček společně s příběhem, jak k nim přišli, zda s nimi zůstaly do dospělosti a jestli je stále uchovávají,“ vyzývá autorka výstavy Markéta Beňovská.

Nepřehlédněte ale i další výstavy. Třeba tu s názvem Pardubice budovatelské o proměnách města v 70. a 80. letech nebo Silon, perlon, dederon o syntetickém vláknu v české módě.

Kreativní tvoření s chrudimským muzeem

Na webových stránkách Regionálního muzea v Chrudimi najdete alternativní verzi k dílničkám, které pořádali před uzavřením muzeí. Takzvané dílničky v balíčku jsou návody na výrobu různých dekorací. Aktuálně tam najdete návod na výrobu listů z vlny. Pro materiál na výrobu se můžete zastavit po předchozí domluvě v muzeu. Jediné, co budete potřebovat, jsou nůžky a lepidlo. Prozradíme, že příští návod se bude tematicky týkat Halloweenu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.