Budujeme a bouráme. Jaké byly Pardubice za normalizace?

21. říjen 2020

Starý známý svět se z velké části přesunul na internet. Východočeské muzeum v Pardubicích zve na webové výstavy. Jedna z nich ukazuje dnešní krajské město v dobách minulého režimu.

„Snažila jsem se hlavně vyhledat historické fotografie, které nejsou na webu tak známé. Ta 70. a 80. léta pamatuje ještě většina lidí. Některá místa si spojují se svým dětstvím, s výbornou zmrzlinou anebo třeba s hezkým barmanem, který obsluhoval v Korzu. Ráda bych v návštěvnících tyto vzpomínky při pohledu na fotografie vyvolala,“ říká kurátorka Veronika Schiebelová.

Fotka jako němý svědek

Výstava Pardubice budovatelské zachycuje taky zajímavé události jako třeba asfaltování třídy Míru anebo odhalení Leninovy sochy na dnešním náměstí Republiky. Lidé si taky vybaví původní podobu Prioru jako svého času největšího obchodního centra na východě Čech. Vzpomínky se s režimem přitom vůbec nemusí pojit.

Podle kurátorky se už našli lidé, kteří posílají své vlastní fotografie. Se starými snímky Pardubic v jakékoliv podobě se může přihlásit každý.

A jak vůbec Veronika Schiebelová hodnotí nový fenomén výstav na síti? „Při webové výstavě můžeme kolikrát ukázat i věci, které bychom jinak nemohli tak často anebo na tak dlouhou dobu vystavovat. Sice se hodí do takovýchto situací, ale stejně si spousta lidí cení víc živého příchodu do prostor muzea. To navíc v našem případě sídlí na zámku,“ myslí si.

Budování, nebo demolice v Pardubicích?
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související