Tipy na víkend v Pardubickém kraji: meteority v pardubické hvězdárně nebo psí spřežení v Deštném

28. leden 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Vytvořte si vlastní fotoaparát ve vysokomýtském muzeu, podívejte se na závod psích spřežení v Deštném nebo se seznamte s životem včelařů v Ústí nad Orlicí.

V pátek můžete zajít na přednášku Marťanské meteority na Zemi. Od 19 do 21 hodin uslyšíte v pardubické Hvězdárně barona Artura Krause o nejdůležitějších objevech meteoritů a o nejnovějších poznatcích o Marsu.

O životě a smrti

Od soboty můžete v Regionálním muzeu v Litomyšli navštívit výstavu Od košilky k rubáši aneb narození a smrt v české lidové kultuře. Seznámíte se na ní s nejrůznějšími zvyky, obřady a pověrami, které se vážou k okamžiku narození a smrti. Vernisáž výstavy bude v pátek od 16 hodin.

Vyrobte si fotoaparát

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě zvou na sobotu všechny děti na technickou dílnu. Od 13:30 do 17 hodin se tam návštěvníci dozví, jak vzniká fotografie. Kromě toho si také vyrobí vlastní dírkovou komoru, pomocí které následně vytvoří fotografii.

Šediváčkův long

300 kilometrů po hřebenech, extrémní stoupání, bivakování na sněhu i nepředvídatelné počasí. Šediváčkův long, mezinárodní závod psích spřežení

Do soboty bude v Deštném v Orlických horách jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě. Na Šediváčkově longu bude k vidění zhruba 700 tažných psů. V sobotu od 8 hodin se můžete přijít podívat na trasu od Pádolí k penzionu Zámeček. Od 9:30 můžete soutěž sledovat od Jedlové k chatě Kristýně. V 15 hodin pak bude slavnostní vyhlášení výsledků.

Vše o včelařství

V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí začíná nová výstava s názvem Od žihadla k medu. Uvidíte na ní historické i moderní úly, seznámíte se s různými včelařskými pomůckami a včelími produkty a budete si moct také prohlédnout včelu pod mikroskopem. O víkendu má muzeum otevřeno od 13:30 do 17 hodin.

Připravte se na masopust

Do moravskotřebovského muzea můžete v sobotu vyrazit na výtvarnou masopustní dílnu. Od 15 do 19 hodin tam budete vyrábět masky a různé loutky do masopustního průvodu, který bude na konci února.

Výstava nemocí ve Svitavách

Od soboty budou ve svitavském muzeu k vidění dvě nové výstavy. První se jmenuje Přehlídka 2022 a uvidíte na ní díla svitavských umělců. Druhá výstava má název Epidemie a pandemie a seznámíte se na ní s nemocemi jako je mor, cholera, neštovice, ale také covid-19. Obě výstavy budou mít vernisáž v sobotu od 15 hodin.

Spustit audio

Související