Výšlap se sněžnicemi, po sjezdovce na saních. Na Dolní Moravě vyzkoušíte obojí

21. leden 2022

Vesnici Dolní Moravu najdete na Orlickoústecku. Rozkládá se mezi Orlickými horami a Jeseníky na úpatí Králického Sněžníku. Její název je stále známější díky horskému resortu Dolní Morava, který se každým rokem rozrůstá o nové atrakce. Ředitel obchodu a marketingu Tomáš Drápal cílí hlavně na atraktivitu pro rodiny s dětmi.

„Horský resort Dolní Morava je primárně určen pro rodiny s dětmi.  Zvýšili jsme podíl modrých tratí, protože podle nás by lyžování mělo být zážitkem na pohodu. Proto i profil tratí zaměřujeme na lehčí obtížnost. Na druhou stranu se u nás vyřádí i velmi zkušení lyžaři. Tuto sobotu otevíráme například pro veřejnost crossovou trať, kde se jezdí i světový pohár a trať naplňuje parametry světových středisek. Takže i člověk, který si chce užít adrenalin, má možnost,“ láká na Dolní Moravu Tomáš Drápal.

Adrenalin na sáňkách

Na sjezdovky vás většinou na sáňkách nepustí. Na Dolní Moravě je to jinak. O víkendu se část lyžařské modré sjezdovky promění na sáňkařskou dráhu a lidé si mohou užít večerní sáňkování.

Čtěte také

„Sáňkařská dráha je dva a půl kilometru dlouhá a je celá osvětlená. Sjezdovka se lehce upraví, aby se vedle sebe vešlo pět, šest saní. Ale pozor, je to nebezpečnější, než jízda na lyžích. Saně jsou pouhým prostředníkem mezi sněhovým povrchem a člověkem. A když je povrch zmrzlý, je třeba dávat velký pozor. Je nutné mít helmu, brýle a kvalitní oblečení, aby vám sníh nenapadal do očí, pod triko a do ponožek,“ upozorňuje Tomáš Drápal.

Jízda na vlastních saních není z důvodu bezpečnosti povolena, sáňky je možné si půjčit.

Na sněžnicích za krásnými výhledy

Pokud neholdujete sjezdovému lyžování, můžete si vyrazit buď na skialpech nebo na sněžnicích. Obě varianty je možné vyzkoušet na zapůjčených pomůckách v horském středisku Dolní Morava.

Nejvyšší plošina Stezky v oblacích

„Stačí popojít padesát metrů od horní stanice lanovky a jste v nedotčené přírodě mimo sjezdovky a čilý ruch. Můžete si u nás půjčit sněžnice a udělat si vlastní okruh. Nebo můžete každý pátek vyrazit společně s průvodcem. Zavede vás na vrchol mimo hlavní trasy a celý zážitek umocní výstup na Stezku v oblacích s krásnými výhledy,“ vysvětluje Tomáš Drápal a doplňuje:   

„Stezka v oblacích je otevřená každý den a teď v zimě je skutečně kouzelná. V ledové krustě vypadá jako zmrzlá kráska. Zavírá se kolem 16. hodiny, tedy v době, kdy se vypíná lanovka, jinak by se pěší nedostali dolů.“

Spustit audio

Související