Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Pochod přes tři hrady nebo Slavnosti perníku v Pardubicích

6. květen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Vyrazte na ornitologickou procházku Pardubicemi, poslechněte si koncert dechových kapel v Trstěnici u Litomyšle nebo se zúčastněte pochodu sloupenskými lesy.

Na výstavu železničních modelů se můžete přijít podívat od pátku do neděle do pardubického ABC klubu. Uvidíte tam výrobky modelářských klubů z celé republiky a navíc se budete moct svézt po parkové železnici. V pátek je otevřeno od 14 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin.

Přes tři hrady

V Klubu českých turistů uspořádali na víkend několik pochodů. Vybrat si můžete třeba trasu Přes tři hrady. Ta začíná v sobotu v 7 hodin buď v Sopotnici, v Žampachu, v Potštejně nebo v Kostelci nad Orlicí. Organizátoři připravili několik tras pro pěší i cyklisty. Podrobnosti najdete na stránkách www.kct-sopotnice.com.

Cyklotrasa podél Divoké Orlice

V neděli se pak můžete vydat na pochod sloupenskými lesy. Start je mezi 7. hodinou a 9:30 na hřišti za základní školou ve Sloupnici. Tam bude také doprovodný program. Těšit se můžete na kouzelníka a country hudbu. Bližší informace se dočtete na stránkách www.kct-sloupnice.tode.cz.

Zámek plný perníku

Na pardubickém zámku budou v neděli perníkové slavnosti. Kromě ochutnávání a zdobení perníků se tam můžete zúčastnit také kurzu Baby Jagy, díky kterému si poté budete moct uloupnout perníček přímo z perníkové chaloupky. Ve 12 hodin bude navíc soutěž v pojídání perníků. Akce potrvá od 10 do 18 hodin.

Vítání ptačího zpěvu

Východočeské muzeum v Pardubicích na sobotu zorganizovalo ornitologickou vycházku. „Vydáme se na procházku pardubickými parky podél Chrudimky k bývalému vojenskému cvičišti Červeňák. Cestou budeme určovat zaznamenané ptačí druhy nejen podle vzhledu, ale i na základě jejich druhově typického zpěvu,“ zve na akci ornitolog Libor Praus. Sraz je v 7 hodin před bránou pardubického zámku.

Pro fanoušky dechové hudby

Koncert dechové hudby bude v sobotu v Trstěnici u Litomyšle. V areálu za školou od 13 hodin uslyšíte kapely Olinka Baričičová s kamarády, Bohemia a Túfaranka ze Šakvic. V případě nepříznivého počasí se koncert přesune do kulturního domu v Čisté u Litomyšle.

Jak vyrobit povříslo?

Den architektury můžete zažít v sobotu v Betlémě v Hlinsku. V 10 hodin a ve 13:30 začnou komentované prohlídky areálu. Seznámíte se s tradiční lidovou architekturou a uvidíte ukázky některých stavebních technik, jako je výroba povřísla nebo vázání došků. Areál bude přístupný až do 15:30.

Tradiční jarmark na Svojanově

Valašské frgále, kremrole i perníčky budete moct o víkendu ochutnat na hradě Svojanov. Na tradičním jarmarku kromě dobrot seženete také dřevěné hračky, koření, oleje, masti a mnoho dalšího. Nebudou chybět ani různá taneční a divadelní představení. Jarmark můžete navštívit v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin.

Související