Svatá Filoména, Fatima i boží cukrárna. Znáte Koclířov?

Z Koclířova, obce nedaleko Svitav, se v polovině 19. století stalo známé poutní místo. Cílem poutníků je dodnes. Míří do tamních kostelů a zahrad, dveře mají vždy otevřené.  

V Koclířově, který se nachází v dlouhém údolí potoka Třebovka, nepřehlédnete jeho dvě dominanty. Jsou to kostely, Koclířov má velmi dlouhou duchovní tradici. Starší kostel je zasvěcený sv. Jakubovi a sv. Filoméně. Právě s touto světicí jsou od poloviny 19. století spojené duchovní dějiny Koclířova. Díky velkému množství poutníků, kteří sem přicházeli, vznikl v Koclířově klášter. Dnes je to sídlo Českomoravské Fatimy.

Otevřený poutní areál

Světový apoštolát Fatimy je mezinárodní veřejné společenství věřících, které působí v katolické církvi. Národním centrem tohoto společenství pro Českou republiku je právě Českomoravská Fatima v Koclířově. Mariánské hnutí uctívá a připomíná význam zjevení Panny Marie ve Fátimě v roce 1917.

Socha Jana Pavla II. v areálu Českomoravské Fatimy v Koclířově

Fátima je městečko v Portugalsku, jedno z nejznámějších katolických poutních míst na světě. V roce 1917 se tam třem malým pasáčkům údajně zjevila Panna Marie. Předpověděla konec války a pomoc všem, kteří se k ní obrátí v modlitbách. Katolická církev uznala pravost zjevení ve Fátimě v roce 1930.

Lurdy a Minutěnka

Do Koclířova míří nejen věřící, ale i běžní turisté. Areál o rozloze okolo pěti hektarů nabízí celou řadu zajímavých míst a je celoročně přístupný. Poutní kostel sv. Alfonse a Panny Marie Fatimské je přímo spojený s budovou někdejšího kláštera. V roce 2017 byla v kostele slavnostně otevřena kaple sv. Jana Pavla II. Ten byl totiž jedním z velkých uctívatelů Fatimské Panny Marie. V poutním areálu jeho osobnost připomíná kromě kaple také výjimečný relikviář nebo papežova socha.

Zahradě v areálu Českomoravské Fatimy se říká Lurdská

Školské sestry svatého Františka během svého působení v Koclířově vybudovaly zahrady, kterým se dnes říká Lurdský park nebo zkrátka Lurdy. Najdete v nich připomínku jeskyně se sochou Panny Marie nebo altán pro odpočinek. Z Lurdské zahrady můžete pokračovat dál, do aleje buků, která má půvabný název Minutěnka, podle stejnojmenné knihy biskupa Josefa Hloucha z roku 1972, který byl v Koclířově internován.

Z aleje Minutěnka můžete pokračovat skrze ovocný sad k vyhlídce na Koclířov a okolní krajinu nebo k přírodnímu amfiteátru, který je využívaný k bohoslužbám i dalším akcím. Nedaleko amfiteátru začala vznikat stavba unikátní kaple. Bude se jednat o repliku kaple Zjevení z portugalské Fátimy v Cova d´Iria. Tato kaple, „Capelinha“, bude zatím jediná svého druhu v oblasti střední a východní Evropy.

Občerstvit lze nejen duši

Už přes dvacet let je součástí fatimského areálu Klášterní cukrárna. Je velmi oblíbená. Nejrůznější zákusky, koláče nebo štrůdly můžete ochutnat nejen v prostorách samotné cukrárny, ale setkáte se s nimi třeba na farmářských trzích v okolí.  O produkty Klášterní cukrárny se zajímají lidé také před Vánoci. V historických klenutých prostorách cukrářky připravují vánoční cukroví a pečou vánočky.

Koclířovské koláče z Fatimy jsou vyhlášené

Koclířov a tradice poutního místa

V Koclířově se před polovinou 19. století se rozšířila úcta ke sv. Filoméně. Pohyblivá loutka této světice je uložena pod hlavním oltářem v kostele sv. Jakuba a sv. Filomény. V Koclířově se od roku 1845 začaly konat velké poutní slavnosti a o tři roky později přišli do obce členové redemptoristického řádu.

Redemptoristé začali v roce 1852 stavět klášter, první kněží se do něho nastěhovali v roce 1555. Ve stejném roce vznikl i první řádový hospic, ve kterém bratři pomáhali potřebným a umírajícím. Archiv redemptoristů se v Koclířově ale bohužel nedochoval. Působnost řádu v obci ukončilo stěhování do nového kláštera ve Čtyřiceti Lánech u Svitav v roce 1896.

Jan Pavel II. pomyslně žehná Koclířovu

Vystěhovanou budovu koleje získaly Školské sestry III. řádu sv. Františka a zřídily v ní školu pro dívky. Činnost školy utlumila německá okupace a dům sloužil jako chudobinec. Po vystěhování německého obyvatelstva z Koclířova a po únoru 1948 klášter sloužil jako domov pro starší řádové sestry. V roce 1995 se areál v Koclířově stal sídlem Českomoravské Fatimy - Fatimského apoštolátu v České republice.

autor: BRA
Spustit audio

Související