Tipy na víkend v Pardubickém kraji: rytíři na Lichnici, festival JamRock i zámecká zahradní slavnost

1. červen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si poslechnout desítky kapel na multižánrový festival JamRock, projeďte se historickým trolejbusem Škoda-Sanos po Pardubicích nebo se zúčastněte turistického pochodu v okolí Těchonína.

Ve čtvrtek v Letohradě začíná JamRock. Na tomto festivalu uslyšíte až do soboty desítky kapel. Těšit se můžete na kapely Tři sestry, Mirai, Vypsaná Fixa a další. Přesný program najdete na stránkách www.jamrock.cz.

Pernštýnská noc

Centrum Pardubic oživí už tento pátek Pernštýnská noc, která patří mezi nejoblíbenější akce města odehrávající se v historickém centru Pardubic na ose Pernštýnské náměstí – Příhrádek – zámek. Na náměstí v centru Pardubic se v rámci festivalového pořadu rozezní v 19 hodin tóny lidových písní v podání vybraných českých, moravských a slovenských folklorních souborů.

Muzejní noc v Hlinsku

V rámci akce Muzejní noc se v pátek můžete vydat do Městského muzea a galerie Hlinsko. Od 19:30 tam vystoupí divadelní soubor GT Hlinsko a následovat bude promítání pořadu Úsměvy Valerie Kaplanové. Tento program zahájí novou výstavu Vzpomínky na Valerii Kaplanovou.

Středověk na Lichnici

V sobotu přijedou na zříceninu hradu Lichnice rytíři. Od 11 hodin tam uvidíte šermířská vystoupení, dobové tance a od 14 hodin je naplánovaný turnaj. Návštěvníci si budou moct sami vyzkoušet lukostřelbu, hod sekerou a další aktivity se středověkými zbraněmi a zbrojí.

Silueta hradu Lichnice

Noc kostelů

V pátek je celorepubliková Noc kostelů. Podle dat organizátorů se má jenom v Pardubickém kraji zapojit 88 míst. Nabídnou mše, prohlídky včetně jinak nepřístupných koutů a kulturní program. Třeba k evangelíkům v Pardubicích míří hvězdný zpěvák Karel Plíhal. Katolíci zvou do kostela svatého Bartoloměje i do kostela Zvěstování Panny Marie, kde si prý užijí mladí lidé. Z bohaté nabídky můžete vybírat ve speciální mobilní aplikaci.

Dělostřelecká tvrz i rozhledna

Toulání kolem Orlice se můžete zúčastnit v sobotu v Těchoníně. Sraz je mezi 7:30 a 10 hodinami u obecního úřadu, odkud se zájemci vydají na jednu ze čtyř různě dlouhých tras. Po cestě se můžete stavit do podzemní dělostřelecké tvrze Bouda nebo na rozhlednu Suchý vrch. V cíli pak od 17 hodin zahraje kapela INV.

Veteráni ve Vysokém Mýtě

Festival Sodomkovo Vysoké Mýto vypukne v sobotu v 9 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Festival je věnovaný vynikajícímu automobilovému designérovi a karosáři, vysokomýtskému rodákovi Josefu Sodomkovi. Nosným tématem je automobilismus a srazy autoveteránů s karoserií Sodomka.

Food festival v Pardubicích

Tradiční foodtruckový festival míří v sobotu opět do centra Pardubic, do ulice U Stadionu. Mezi 10. a 18. hodinou můžete ochutnat jídla ze všech koutů světa na čtyřech kolech. Kromě burgerů je v nabídce italská, francouzská, asijská kuchyně a mnoho dalšího.

Odpoledne u Auerspergů

Rodinné odpoledne u Auerspergů můžete strávit v neděli na slatiňanském zámku. Od 13 do 17 hodin tam bude knížecí rodina pořádat zahradní slavnost. Návštěvníci budou hrát dobové hry a vyrábět různé předměty u kováře, hrnčířky, perníkářky nebo truhláře. Připravené je také vystoupení orchestru Chrudimské komorní filharmonie a divadelní pohádka Nábor šašků.

Spustit audio

Související