Letohradský hudební mix: Z Nazarethů do kostela na varhany s houslemi

31. květen 2023

Jít ve smokingu na JamRock, anebo v kraťasech na klasiku? Možná něco takového přinese termínový souběh dvou velkých akcí. Organizátoři si notují.

„Můžeme nabídnout určité zklidnění. Hned na začátek v pátek 2. června ve 21:30 věříme, že část publika skupiny Nazareth si přijde oddechnout do kostela, a pak se třeba na JamRock vrátí. Zároveň tam můžou samozřejmě zamířit i naši diváci. Fůra lidí mi volala a říkala, že přece nemůžou jít před zahajovacím koncertem na JamRock v obleku. Ale ten zahajovací koncert bude trochu odlehčený a vůbec nevadí, když lidé přijdou v tričku,“ říká za Mezinárodní hudební festival Letohrad František Vaníček.

JamBerk je historie

Festival JamRock dlouhé roky srůstal se Žamberkem. Až z toho vznikaly slovní hříčky. Teď už ale patří právě do Letohradu. „Přestěhovali jsme se, protože v prvním roce covidu, když zakázali festivaly, tak jsme hledali náhradní termín, který měl být v září, ale tehdejší radnici v Žamberku se to nehodilo do plánů a nepovolili nám to. Potřebovali jsme rychle umístit tisíce lidí někam jinam. První byl logicky Letohrad, kde nás přivítali s otevřenou náručí a velmi vstřícně,“ vysvětluje Libor Pavlata.

Taky on je za spolupráci s druhou akcí rád. Spojení s klasikou označuje za prestižní věc. „Podpora města kultury a zájem letohradských obyvatel o podobné akce jsou veliké. Letos dokonce začínáme o stejném víkendu. Můžeme nabídnout širokému publiku velké spektrum hudebních žánrů pod heslem Hudba v rozdílnosti,“ doplňuje Vaníček.  

Slavnostní venkovní galakoncert na Tvrzi Orlice tentokrát bude až v neděli 4. června od 15 hodin. „Předají se tam ceny Grand prix za nejlepší hudební výkon v loňském roce. Oceněný za loňské vystoupení na festivalu bude pardubický soubor Barocco sempre giovane. Až do 11. června chystáme celkem 9 koncertů, a to i v Jablonném nad Orlicí, Králíkách a dalších okolních obcích. Závěrečný koncert letos poprvé není v Letohradu, ale v Lukavici.“

Bude hezky

JamRock se podle Pavlaty znovu představí jako multižánrový festival. „Ve čtvrtek přijedou Tři sestry a chtějí sehrát delší set, speciálně upravený pro nás jako dárek k 15. narozeninám. Hrát bude i vypsaná fiXa. V pátek Mirai, Nazareth anebo Krucipüsk. A v sobotu Ewa Farna, Mňága a Žďorp, Tata Bojs i Adam Bomb, který hrál se skupinou Kiss. V posledních dnech se nám zdesetinásobily prodeje vstupenek, protože je zaručené hezké počasí.“ Lístky ale prý určitě budou i na místě, což platí taky pro takzvaný MHF.

Oba organizátoři na svých festivalech zároveň vystoupí jako umělci. „Je to blázinec. Spousta věcí vypadne, pokazí se. Ale vybrali jsme si to, tak si nestěžujeme. Vystoupíme s kapelou po osmi letech,“ směje se Pavlata. Vaníček zahraje jako varhaník s houslistkou Ladou Fedorovou. „Potvrzuji, že je to velice náročné. Musíte všechno připravit, od rána do večera běháte a najednou se máte zklidnit a zahrát koncert, ale moc se na to těším.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související