Na Rychmburku vstoupí do třetí sezóny. Návštěvníci se mohou těšit na vylepšené expozice

19. květen 2023 09:54

Hrad Rychmburk na Chrudimsku zahájil třetí návštěvnickou sezonu. Původně památka sloužila klientům s duševním onemocněním. Ti se před čtyřmi lety přestěhovali a Pardubický kraj začal gotický hrad rekonstruovat. Hrad tak kromě několika expozic nabízí i prohlídku galerie, společenského sálu, vyhlídkové věže anebo posezení v hradní restauraci.

Už v minulém roce na hrad zavítaly tisíce návštěvníků, říká kastelán Petr Tejkl: „My máme počty platících návštěvníků, ale když si vezmeme, že celé nádvoří včetně galerie, hradních sklepů a restaurace je bezplatné, tudíž není monitorováno, kolik návštěvníků tam přišlo, tak odhadujeme, že jsme tady měli za loňskou sezónu okolo 16 tisíc návštěvníků.“

Na hradě rozšířili expozice

Jedna z nich se jmenuje Domácnost správce panství, návštěvníci tam najdou novou dobovou kuchyň.

„Ta kuchyň je situovaná zhruba tak před sto lety. Většinou se zaměřujeme přibližně na období první republiky, ale bylo to tak, jak byly dříve domácnosti. Nebyla domácnost vybavena čistě nábytkem z jednoho roku, ale většinou se skládala z jednotlivých kousků po příbuzných nebo po předchozích majitelích, jako je to tady,“ říká Klára Habartová, ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi, které hrad spravuje.

A novinkou expozice je i nová koupelna. „Věci, které tady vidíte, jsme buď sehnali po bazarech, nebo nakoupili, případně doplnili ze sbírek. Když se podíváte za sebe, tak tady je toaletní sada pro dámy, ta je z našeho chrudimského muzea,“ doplnila Habartová.

Novinky najdou návštěvníci i v další expozici o pivovarnictví. Obdivovat můžou výčepní pult. Na stolech a ve vitrínách pak starožitné korbely, džbány a skleněné půllitry. Vše doplňují panely s informacemi o historických pivovarech v regionu, z nichž dnes už funguje jen ten v Poličce.

Pivovar existoval v minulosti i v Předhradí v sousedství hradu. V současnosti jej vlastní obec a chce ho časem upravit jako zázemí pro turisty. 

Na podzim by měla být dokončena ještě expozice gotických oltářů. Hlavním exponátem bude oltář z kostela svaté Kateřiny z Chrudimi, odkud musel být odvezen, aby neutrpěl vlhkostí.

I v Hradní spižírně přichystali na sezónu jednu novinku, pokračuje hospodský Karel Kopecký: „Připravili jsme si i piknikové koše, které si u nás budou moct návštěvníci dopředu objednat, objednají si, jaký druh sendviče a jaký druh naplnění by rádi do toho koše měli od nás. Tady už si ho jenom vyzvednou společně s piknikovou dekou a budou si to moct užít v našich hradních zahradách. Říkáme tomu hradní piknik.“

Návštěvníkům se otevře v pátek 19. května, přístupná bude i hradní zahrada. Hrad bude otevřený o víkendech, od června pak i ve všední dny mimo pondělí.

autor: Naďa Kubínková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související