Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Staré stroje v Žamberku nebo gastroslavnosti v Litomyšli

19. květen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte na den otevřených dveří do některého z pracovišť hydrometeorologického ústavu, seznamte se s prací hasičů v Pardubicích nebo zajděte na výstavu kaktusů do České Třebové.

V sobotu můžete vyrazit na Slatiňanské pozastavení. V areálu jezdecké haly a kolbiště na Rembáni ve Slatiňanech uvidíte od 9:30 loutkovou pohádku. Dále se můžete těšit na nejrůznější hudební i taneční vystoupení, na prezentaci Národního hřebčína i na kouzelnické představení. Poslední vystoupení začne v 17:30.

Jak pracují meteorologové, muzejníci nebo hasiči?

Den otevřených dveří bude mít v sobotu hned několik institucí. Od 9 do 14 hodin se budete moct podívat do všech pracovišť Českého hydrometeorologického ústavu. V našem kraji najdete pobočku ve Svratouchu nebo v Ústí nad Orlicí.

Od 10 do 17 hodin bude mít v sobotu den otevřených dveří také Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku. Uvidíte tam v provozu některé stroje, seznámíte se s obdobím páry a budete moct nahlédnout do chystaných expozic.

Hasičský dron DJI je vybaven klasickou kamerou i termovizí. Hasiči mají k dispozici také sadu 5 baterií, aby déle vydrželi ve vzduchu

Do centrální hasičské stanice v Pardubicích budou moct návštěvníci nahlédnout v sobotu od 9 do 15 hodin. Během dne otevřených dveří si vyzkouší vyprošťování osob z havarovaného vozidla, hašení hořícího automobilu nebo vyhledávání osob pomocí psů.

Připravit, pozor, start!

Závody jednotlivců budou v sobotu na fotbalovém hřišti v Hroubovicích. Jízdy na horském kole nebo běhu se můžou zúčastnit zájemci v každém věku. Akce začíná v 8 hodin. Zaregistrovat se můžete na facebookové stránce SK Hroubovice.

Sraz gurmánů v Litomyšli

O víkendu můžete navštívit Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. V sobotu i v neděli tam návštěvníky čeká ochutnávání nejrůznějších dobrot, soutěžení o nejlepší guláš, svíčkovou nebo bábovku i různá hudební vystoupení. Podrobnosti jsou na webu.

O německém porcelánu

V pardubickém Natura Parku budou v sobotu od 13 do 18 hodin workshopy, soutěže, fotografické i virtuální výstavy a přednášky o cestování a porcelánu. Seznámíte se tam třeba s německým městem Selb, ve kterém vznikla značka bílého porcelánu Rosenthal. Bližší informace o programu najdete na stránkách města Pardubice.

Na kaktusy do České Třebové

V Ekocentru Podorlicko v České Třebové bude do neděle výstava kaktusů a léčivek. Po celý víkend bude otevřeno od 9 do 17 hodin. Návštěvníci si budou moct poslechnout odborný výklad nebo využít poradenství pro pěstitele kaktusů.

Spustit audio

Související