Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Velikonoce na Betlémě nebo generální úklid Česka

1. duben 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte si připomenout rok 1942 do Lázní Bohdaneč, přivítejte jaro v Keltském skanzenu Nasavrky nebo navštivte nově otevřený Památník obětem internace v Králíkách.

Co je to pražmo, pučálka nebo couralka, to se dozvíte na velikonoční výstavě v hlineckém Betlému. Od pátku tam po celý měsíc uvidíte tradiční velikonoční pečivo i zdobené kraslice. Nebudou chybět ani recepty na různá postní a sváteční jídla.

Kohoutovky v Oustí i Mejtě

Tento týden začínají dvě cyklistické výstavy. První z nich můžete vidět od pátku v orlickoústeckém muzeu. Pro návštěvníky tam jsou připravené nejstarší typy kol, jako jsou třeba takzvané kohoutovky. „Na vysoká kola se jinak naskakovalo, jinak se na nich jezdilo a jinak se i brzdilo. Přijít se podívat by měl každý, kdo tomu nevěří,“ zve kurátor výstavy Ladislav Wochotz.

Na výstavě Hrom do pedálu v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě také uvidíte historické typy jízdních kol a dozvíte se o jejich vzniku. Vernisáž výstavy bude v neděli od 14 hodin. Začne na náměstí Přemysla Otakara II. závodem vysokých kol. Další program najdete na webu muzea.

Vítání jara po keltsku

Keltský skanzen v Nasavrkách

V Keltském skanzenu Nasavrky v sobotu začíná sezóna. Od 10 do 17 hodin tam můžete navštívit dílničky, ve kterých si vyrobíte pomlázku, ozdoby z proutí nebo se naučíte přírodní barvení vajíček. Ochutnáte tam také tradiční keltské pochoutky a budete se moct vydat na komentovanou prohlídku skanzenu.

Společně pro přírodu

O víkendu se můžete zapojit do akce Ukliďme Česko. Třeba v České Třebové můžete v sobotu vyrazit na společný úklid přírody od 13 hodin. Sraz je na parkovišti na začátku cyklostezky Na Podhorce. Od 13 hodin v sobotu začne úklid také v obci Rybník na Orlickoústecku. Bližší informace jsou na stránkách www.uklidmecesko.cz.

Libuše volá Londýn

Na sádkách v Lázních Bohdaneč si v sobotu můžete připomenout rok 1942. Od 9 hodin si tam budete moct poslechnout dobové vysílání radiostanice Libuše, prohlédnete si československé parašutisty, ukázky výcviku, výstroje i dalšího vybavení. Akce potrvá do 16 hodin.

Osudy kralických řeholníků

Od soboty bude v budově kralického muzea na Velkém náměstí přístupný Památník obětem internace. V několika místnostech věnovaným výstavě se seznámíte s životními osudy řeholníků v 50. letech 20. století, uvidíte zachráněné obřadní předměty, oděvy, ale také třeba rekonstrukci vazební kanceláře Státní bezpečnosti.

Spustit audio

Související