Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Velikonoce na Veselém Kopci, vyzdobený Svojanov, historický motoráček

6. duben 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte oslavit Velikonoce na pardubickou Zelenou bránu, zúčastněte se akce Hledání jara nebo se projeďte historickým vlakem do Borohrádku.

Od čtvrtka až do pondělí můžete zajít na Zelenou bránu v Pardubicích. V předbraní budou pro návštěvníky připravené velikonoční dílničky. Budete si tak moct vyrobit papírovou ozdobu nebo velikonoční přání. Těšit se můžete také na obří pomlázku, sváteční pokrmy a výstavu obrazů s názvem Vůně jara. Pokud na akci přinesete nazdobenou kraslici, získáte vstup na věž zdarma.

Speciální prohlídky hradu

Ve čtvrtek začínají speciální prohlídky na hradě Svojanov. Výjimečně bude otevřeno i v pondělí. „Pro milovníky historie jsou od zeleného čtvrtka přes celé jarní svátky komentované prohlídky vyzdobené památky zpestřené vyprávěním o velikonočních zvycích,“ zve k návštěvě kastelán Miloš Dempír.

Řemeslníci, muzikanti i tanečníci

Velikonoce můžete přijít oslavit také na Veselý Kopec. Od pátku do pondělí tam bude prohlídka roubenek doplněná o nejrůznější velikonoční předměty, jako je tradiční pečivo nebo zdobená vajíčka. Kromě ukázky práce řemeslníků se můžete těšit také na hudební doprovod. V pátek zahraje Cimbálová muzika Kobylka, v sobotu Folklorní soubor Kalamajka a v neděli Národopisný soubor Kohoutek.

Okna světnice statku z Mokré Lhoty v Muzeu v přírodě Vysočina

Znáte příběh pardubické galerie?

V Gočárově galerii v Pardubicích začala nová výstava s názvem Co přetrvá. Seznámíte se na ní s počátky galerie v roce 1953 a jejím dalším vývojem. K vidění budou dobové dokumenty, vybraná díla ze sbírek galerie, fotografie, filmy, audionahrávky i recenze výstav z dobového tisku.

Hledání jara

Ve spolku Mladých ochránců přírody na tento víkend vyhlásili soutěž. Účastníci se vydají do přírody, kde budou mít za úkol sednout si do trávy a zaznamenat, zda už kvetou sasanky a zpívají špačci. Výsledky pozorování je třeba do konce dubna odeslat prostřednictvím stránek www.emop.cz. Na základě toho organizátoři vyhodnotí stav jara v celé republice.

Historickým vlakem i trolejbusem

V pátek se můžete vydat velikonočním vlakem z Pardubic do Borohrádku. Historický motorák Hurvínek vyrazí z pardubického hlavního nádraží v 9:35. Návrat zpět je naplánovaný na 12:41. Historickým trolejbusem se můžete projet v pondělí. Po Pardubicích bude jezdit od 10 do 17 hodin. Jízdní řád najdete na webu www.motoracek.cz.

Velikonoční Lanškroun

Bohatý program bude v neděli na zámku v Lanškrouně. Od 13 do 17 hodin tam můžete navštívit řemeslné velikonoční trhy nebo tvůrčí dílny. Kromě toho se můžete těšit na Folklorní soubor Jitřenka, Taneční soubor Sluníčko, písničkáře Jirku Hubálka nebo Velikonoční pohádku v podání Divadýlka Mrak.

Spustit audio

Související