Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Velká pardubická trochu jinak a houbaření na Podhůře

9. říjen 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Atmosféru Afriky si nenechte ujít v Holicích. Houbařit s odborníky za zády můžete na Podhůře. A bude i Velká pardubická!

V neděli se koná jubilejní 130. ročník Velké Pardubické. Vzhledem k současné situaci bude ale bez diváků. „Jsme připraveni udělat vše pro to, abychom co nejlépe přenesli atmosféru celého slavnostního dne milionům diváků u televizních obrazovek,“ řekl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Tento tradiční dostih si můžete naladit v živém vysílání od 16 hodin přímo na vlnách Českého rozhlasu Pardubice. Dozvíte se i mnoho dalších zajímavostí z dostihového sportu.

Do Afriky přes Holice

Exoticky můžete strávit sobotu v Africkém muzeu v Holicích. Dopolední program bude bavit dospělé i děti, protože výstavu nejen uvidí, ale také uslyší. Škola Svítání připraví výstavu bubínků UDU, která začne o půl desáté.

O hodinu později se v muzeu objeví dokonce i afričtí šamani. Odpolednem pak návštěvníky provede afrikanistka Marie Imbrová. Na přednášce od 15 hodin bude povídat o pobytu a cestách Emila Holuba jižní Afrikou.

Na procházku do světa hub

Neděli můžete strávit na mykologické vycházce v lesích na Podhůře. Stezka začíná v devět hodin u vodárny na Monaku s mykology Pavlem Brůžkou a Václavem Koberou. Na procházce se dozvíte zajímavé informace nejen o jedlých houbách, ale také o těch jedovatých a možných záměnách mezi nimi. Nezapomeňte si s sebou vzít košík, ať si své houbové nálezy můžete vzít domů. Akce potrvá dvě až tři hodiny.

Výstava hub bude také v České Třebové v ekocentru Podorlicko po celý víkend vždy od 9 hodin.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.