Tipy na víkend v Pardubickém kraji: venkovský život na zámku v Moravské Třebové nebo Mikuláš v Pohádkové zahradě

4. prosinec 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Seznamte se s historickými vánočními zvyky na hradě Svojanov nebo porovnejte betlémy v jednotlivých muzeích.

Na zámku v Moravské Třebové v pátek mezi 10. a 17. hodinou zjistíte, Jak se žilo na venkově v 18. a 19. století. Vyzkoušet si můžete třeba přebírání luštěnin nebo mandlování prádla. Jako zpestření bude navíc zámek vyzdobený dobovými vánočními ozdobami.

Víkend v Pohádkové zahradě

V sobotu zamíří do Pohádkové zahrady v Pardubicích Mikuláš s čerty a anděli. Ti sice přijdou až ve 14 hodin, ale čekat na ně můžete už dopoledne a mezitím se třeba podívat na zachráněná zvířata. O půl páté se pak rozsvítí vánoční stromeček a začne vánoční tombola.

Čtěte také

Virtuální běh pro Pohádkovou zahradu začíná v neděli a potrvá celý týden. Zaregistrovat se můžete na stránkách www.myteporazime.cz, poté si stačí vybrat délku trasy a změřit čas, za který ji uběhnete. Za startovné vám přijde kromě jiného medaile, startovní balíček, a hlavně tím přispějete na oběd zvířátkům.

Kelti, medovina i voskové svíčky

Každý prosincový víkend bude Keltský skanzen Nasavrky opět přístupný veřejnosti. Od půl desáté do půl čtvrté odpoledne se tak můžete zúčastnit komentované prohlídky, vyrobit si svíčku z vosku nebo nakoupit medové výrobky. Přijďte raději v holinách, ať si výlet můžete užít naplno.

Spolek Boii pod rozhlednou Boika u Nasavrk

Vánoční hrad Svojanov

Tento a příští víkend vás průvodci na hradě Svojanov seznámí s historickými Vánocemi a zvyklostmi okolo nich. Vždy od 10 do 17 hodin uvidíte tradiční vánoční výzdobu hradu i stromeček s dárky. Nebude chybět ani unikátní replika pohřební koruny Přemysla Otakara II. Ale pozor, na hradě zimují netopýři, tak je nevzbuďte.

Na betlémy do muzeí

Konečně můžete navštívit i muzea. Třeba to Východočeské v Pardubicích teď nabízí výstavu Věci vyprávějí o historii muzea, Pardubické parforsní hony nebo Než přišla svoboda.

Čtěte také

Na keramický betlém Ireny Švecové a interaktivní Malovaný betlém Ondřeje Moučky se přijďte podívat do Regionálního muzea v Litomyšli. Na místě se dozvíte, na které straně má správně stát Marie s Josefem, odkud přicházejí králové a kolik jich vlastně má být. Zkusíte si některé lidové zvyky a budete i tvořit.

Orlickoústecké muzeum zase vystavuje papírové malované betlémy v Hernychově vile. A stále probíhá výstava Velké prádlo, která je teď obohacená o vánoční motivy.

Velký svitavský mechanický betlém uvidíte od neděle v muzeu ve Svitavách. Nově je na betlému zrekonstruovaná další část. Od 9 do 17 hodin tak bude každou půl hodinu skoro šestimetrový betlém v pohybu.

Svitavské muzeum má připravenou i hru Putování za betlémským světlem. Na jejich webových stránkách najdete indicie k šifře. Když ji uhodnete a zadáte do systému, zobrazí se vám další postup. Po splnění všech dvanácti úkolů dostanete od muzea dárek.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.