Vánoční pozdrav z Pardubic vám Východočeské muzeum doručí on-line

3. prosinec 2020

Ve čtvrtek otevřela řada muzeí své dveře veřejnosti a mezi nimi i Východočeské muzeum v Pardubicích. Také to v době omezení vsadilo na webové výstavy, které na stránkách instituce pokračují i v těchto dnech.

Z pohodlí domova tak můžete navštívit třeba i on-line výstavu nazvanou Vánoční pozdrav z Pardubic.

Čtěte také

„Snažili jsme se touto výstavou udělat takový průřez našimi sbírkami a ukázat věci, které mají nějakou vazbu na Vánoce. Najdete tam od klasických vánočních ozdob, přes fotografie stromečků, které stály v minulosti na náměstí, až třeba po formy na cukroví. Potom se tam věnujeme i zimním sportům, protože ty také patří k tomuto období,“ říká kurátorka výstavy Markéta Beňovská.

Pardubice jaké nepamatujete

Řada fotografií zachycuje Pardubice a okolí tak, jak už je dnes vidět nemůžeme. I lidé se na fotkách věnují aktivitám, ze kterých některé přetrvaly dodnes, jiné si už ani neumíme představit. „Vedle bruslení, které je dodnes populární, tam máme i doklady o tom, jak se k zámku sjíždějí lyžaři. A pak sáňky, pro které hlavně děti využily každý sebemenší kopeček,“ popisuje Markéta Beňovská.

Lyžaři se sjíždějí u pardubického zámku

Stoletá reklama

Zajímavé je, že také naši předkové museli před Vánocemi čelit reklamě. „Inzeráty, které tam máme, a které si můžete prohlédnout, svědčí o tom, že i lidé před sto lety mohli na stránkách časopisů a novin vidět spoustu reklam, které lákaly k nákupu dárků.“

Výstava Vánoční pozdrav z Pardubic není jediná, kterou si můžete na stránkách Východočeského muzea prohlédnout. K vidění jsou třeba Pardubice budovatelské, výstavy Muzejní hračkářství, Příroda se probouzí a další.

Spustit audio

Související