Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výroba vánočních ozdob v Chrudimi, strašidla v Cholticích

2. listopad 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si poslechnout dechovou kapelu Hlinečanka do Hlinska, vyrobte si tradiční vánoční ozdoby v Chrudimi nebo zajděte na besedu s rybářem Jakubem Vágnerem do Poličky.

Letošní Zámek plný knih nese podtitul Mlsné jazyky, chutě a návyky. V pátek od 10 do 18 hodin nabídne pod taktovkou Východočeského muzea v Pardubicích velký výběr odborných i populárně naučných publikací. Odpoledne budete moci ochutnat nejstarší pivo Evropy Sluneční bárka anebo zavzpomínat na místní zrušený pivovar. Veletrh doplní výstava kuchařek, receptů a kalendářů nazvaná Vraž tam osm vajec. Vrcholem dne bude beseda s foodblogerkou Dagmar Heřtovou.

Dechovka v Hlinsku

Do Multifunkčního centra Hlinsko můžete v pátek zajít na koncert dechové kapely Hlinečanka. Od 18 hodin tam kromě kapely uslyšíte také zpěvačku a moderátorku Ivanu Slabákovou. Místo si můžete dopředu rezervovat na stránkách www.mfc-hlinsko.cz.

Strašidla na zámku

Na choltickém zámku budou v sobotu strašidla. Od 16 do 20 hodin se tam můžete vydat na kilometrový okruh zámeckým parkem a na prohlídku strašidelného zámku. Bohatý program bude i na nádvoří, uvidíte tam kejklíře, šermíře, ohňovou show i stínové divadlo.

Potěšte hlavu, ruce i břicho

Do Chrudimi můžete v sobotu vyrazit na předadventní tvůrčí dílny. V Mydlářovském domě si zájemci připomenou lidové zvyky a tradice, budou vyrábět tradiční slaměné vánoční ozdoby a naučí se péct staročeské kynuté pečivo. Akce potrvá od 13 do 17 hodin.

Slaměné ozdoby

O rybách s Jakubem Vágnerem

V Tylově domu v Poličce bude v sobotu beseda s Jakubem Vágnerem. Rybář a dobrodruh tam bude v rámci Cestovatelského festivalu Polička od 16:30 mluvit o nejzajímavějších úlovcích ve sladkých vodách. Akce je vhodná i pro děti.

Exoti, cukrovinky i dravci

Výstava králíků, drůbeže, holubů a exotů bude od soboty do neděle v chovatelském středisku v Dolním Újezdě. První den výstavy se navíc můžete těšit na prodej cukrovinek a na druhý den je připravená ukázka výcviku dravců. V sobotu bude areál přístupný od 8 do 16 hodin a v neděli od 8 do 14 hodin.

Po stopách hraběte Stadiona

V neděli můžete vyrazit na historickou procházku Horními Ředicemi. Soňa Krátká z vysokomýtského muzea tam připomene událost, při které přesně před 139 lety zemřel hrabě Stadion. Sraz je v 9 hodin u křížku na okraji Dolních Ředic, odkud se účastníci vydají ke kostelu svatého Václava. Tam bude mimořádně k vidění liturgický oděv, který na upomínku této události ušila hraběnka Stadionová.

Vycházka do minulosti

Na vycházku do minulosti se můžete vydat v sobotu do České Třebové. Průvodci Martin Šebela a Jana Voleská vás provedou čtvrtí U Kostelíčka. Sraz je v 15 hodin před restaurací U Kateřiny v Lidické ulici. Vycházka potrvá zhruba 90 minut.

Spustit audio

Související