V Předhradí mají hrad, na který se jde z kopce

Až do poloviny 20. století se jmenovalo Rychmburk, stejně jako tamní hrad. V Předhradí je ale k vidění mnoho dalšího. Na své si tam přijdou milovníci historie i přírody.

Nejstarší historie a vůbec staletí života v Předhradí na Chrudimsku jsou úzce spojena s hradem Rychmburk. Ten tam postavili už někdy na konci 13. století. Leží na ostrohu chráněném malebným údolím říčky Krounky a Lešanského potoka. V průběhu staletí pak hrad několikrát přestavěli.

Z nejstarších dob zůstala část vstupní brány a věž. A hlavně jedna zajímavost. Obvykle jsou totiž hrady pro svůj obranný charakter postaveny na nejvyšším místě. Tady to ale z jedné strany neplatí. Část obce Předhradí stojí totiž výše než tato historická stavba. A dokonce se z Předhradí na hrad přichází z kopce.

Gotický hrad, barokní kostel

„Jako by ten hrad sem spadl z nebe,“ tak Rychmburk prý komentuje řada jeho návštěvníků. Po vyvlastnění na základě Benešových dekretů totiž připadl hrad státu. Ten v něm nejprve zřídil domov důchodců a pak sociální ústav. Pro veřejnost ho otevřeli až v roce 2021. A řada lidí se tak podivuje, jak velmi zajímavá historická stavba tam stojí.

Dnes je v ní několik expozic. Například o historii panství, pivovarnictví nebo gotice na Chrudimsku, výstava audiovizuální techniky, hraček ale hlavně místnosti vybavené skutečným historickým mobiliářem, tzv. byt správce panství. Z věže je pak krásný rozhled daleko do kraje, který ukazuje, že okolí nabízí také možností výletů, třeba do Přírodního parku Šilinkův důl.

Turisty ale překvapí i samotná obec množstvím historických staveb a kulturních památek. Zaujme např. tzv. panský dům, mohutná barokní stavba, která bývala budovou správy panství. Dnes je z ní bytový dům. Ten si ale společně s parčíkem před ním zachoval půvabný historický ráz. Barokní je také nedaleký kostel zasvěcený Panně Marii Bolestné. Tento svatostánek pochází z poloviny 18. století a je vybaven velmi sugestivně vyhlížejícím vyřezávaným oltářem. Za zhlédnutí pak stojí určitě také stavby kolem něj, kapličky u hřbitovní zdi nebo bývalá márnice.

Rodiště Adolfa Heyduka

Hned naproti kostela leží tzv. panská zahrada. Je to v podstatě takový zámecký park se vším, co si v zámeckém parku dokážeme představit, včetně přírodního labyrintu. Nechal ho tam zřídit jeden z majitelů hradu a panství, Filip Kinský. Památkou zakladatele je pak jeho busta v altánku u jednoho ze vchodů do zahrady. Je to půvabné místo, které si dodnes zachovalo svůj historický a odpočinkový ráz. Zároveň je ale prostorem živým. Chodí tam rodiny s dětmi na procházku nebo na hřiště, pořádají se společenské akce, divadla nebo promítání letního kina. A jen pár kroků od zahrady je další významná stavba v Předhradí, bývalá fara. V ní je dnes malé muzeum.

Busta v altánku v Panské zahradě připomíná zakladatele zahrady, Filipa Kinského

Návštěvníky fary zaujme vybavení bývalé farní kuchyně. Vypadá, jako by se tam zastavil čas někdy v první polovině 20. století nebo jako bychom zajeli na návštěvu k prababičce. Hned vedle je pokoj určený návštěvám biskupa, jehož honosnost připomínají zbytky malby na zdi. A za ním pak školní třída z počátku 20. století. Tedy expozice, kterou vytvořili z té skutečné malotřídky v Předhradí. Obec plánuje ještě další výstavní prostor. Bude multimediální, moderní a věnovaný Adolfu Heydukuvi. Slavný básník ze skupiny májovců se totiž v Předhradí, tehdy ještě Rychmburku, v roce 1835 narodil. To připomíná také busta na jeho rodném domě.

Spustit audio

Související