V sezemickém parku potkáte výsadkáře, mlýn i akvadukt

29. říjen 2023

Sezemice leží 6 kilometrů od Pardubic. K tomuto městu patří také sloučené obce Dražkov, Kladina, Lukovna, Počaply, Velké Koloděje a Veská. Kvůli blízkosti krajského města a krásné přírodě se tam stěhuje čím dál více lidí. Počet obyvatel se tak z dnešních přibližně 4 200 do budoucna pravděpodobně zvýší. Vydejte se s námi na procházku po místních památkách.

Začátek trasy po sezemických zajímavostech začíná v městské knihovně, která slouží zároveň jako infocentrum. Zaměstnanci tam návštěvníkům ochotně poradí a případně jim dají hrací kartu k rok staré naučné stezce Silver A. Tato stezka po stopách výsadkářů z 2. světové války je připravená v parku Mlynářka.

Cestou do parku zaujme kostel Nejsvětější Trojice z poloviny 13. století. Ten slouží nejen k bohoslužbám, ale také k dalším kulturním akcím. „S panem farářem máme velmi dobrou spolupráci a je to vidět. Kultura v kostele, to je něco úžasného,“ pochvaluje si spolupráci s farností starosta Martin Staněk. Vedle kostela je pak dřevěná zvonice. Datum jejího původu není jasné, nejstarší zvon je z roku 1553.

Akvadukt křižuje Mlýnský náhon a Zadní Lodrantku, což je přítok řeky Loučné

Centrem aktivit v Sezemicích je park Mlynářka. „Na dohled vidíte krásnou budovu mlýna, který teď už bohužel není funkční. A cestou do parku jsme přecházeli přes mlýnský potok. Tak od toho všeho je odvozený název Mlynářka,“ popisuje vedoucí knihovny Petra Procházková. V parku je kromě dětského hřiště také několik sportovních areálů, skatepark, ohniště a v zimě také kluziště.

Nejstarší technickou památkou v Sezemicích je cihelno-betonový akvadukt z roku 1892, který tvoří vodní křižovatku Mlýnského náhonu a Zadní Lodrantky. „Procházka sem je velice příjemná a lidé ze Sezemic a okolí ji hojně využívají. Cestou jsme minuli spoustu informačních cedulí, kde se návštěvníci můžou seznámit s ptactvem a rostlinami, takže je to procházka pro celou rodinu,“ doplňuje Petra Procházková.

Kde skončil život hraběte Stadiona?

Ze Sezemic v roce 1884 vystartoval parforsní hon, který byl pro jednoho z jezdců osudným. Na kraji Dolních Ředic dostal hrabě Stadion infarkt, spadl z koně a na místě zemřel. „Jeho manželka, vdova, nechala postavit drobný křížek jako připomínku této nešťastné události. A protože se toho jelena podařilo ulovit až u kostela svatého Václava, tak sem vdova věnovala sadu smutečního liturgického oblečení,“ říká Soňa Krátká z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

139. výročí této události bude 5. listopadu. Na připomínku hraběte Stadiona je na toto datum naplánovaná procházka. Začátek bude v 9 hodin u křížku na kraji Dolních Ředic, odkud se účastníci vydají do kostela svatého Václava. Tam pak bude mimořádně k vidění smuteční oděv od hraběnky Stadionové.

Co je to ornát a jak vypadá? Kdo nechal postavit sezemický akvadukt? A na jaké akce můžete zajít do kostela Nejsvětější Trojice? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související