Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výstava v Tyršových sadech, výroba ježků, čert přes Skype

13. listopad 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé aktivity, které platí nejen o víkendu. Podívejte se na velkoformátové fotografie z Velké pardubické nebo si vyrobte svého ježka.

Videokonference s čertem

Marioneta, maňásek a javajka. Věděli byste, jak tyto loutky vypadají? Jestli ne, podívejte se na web Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Muzeum myslí také na blížící se Mikulášskou nadílku. Už teď si můžete objednat Mikuláše, čerta a anděla, kteří vaše děti pochválí nebo pokárají alespoň přes Skype.

Francie u vás doma

Příznivce francouzské kultury by mohl zaujmout festival Bonjour Pardubice. V pátek od 19 hodin budou organizátoři promítat dokumentární film Delphine a Carole, neposlušné múzy. Účast je zdarma, ale dopředu se přihlaste na e-mailu af@afpardubice.com.

V pondělí pak proběhne virtuální výstava o poezii, fotografiích a hudbě. Najdete ji na stránkách francouzstina-pardubice.cz.

Papírová stvoření, vrkoče nebo ježci z listí

Vánoční stvoření ze starého časopisu nebo tradiční vrkoče si můžete vyrobit s Městským muzeem a galerií Polička. Od pondělí budou za symbolické ceny prodávat balíčky s materiálem a návodem. Podívejte se na jejich webové stránky a nechte se inspirovat tvořivým nápadem.

Čtěte také

Pokud s tvořením nechcete čekat až do pondělí, tak se podívejte na web Regionálního muzea v Chrudimi. Tam na vás budou čekat ježci z listí. Stačí venku posbírat pár zbarvených listů a můžete začít. Muzeum nabízí podrobný návod a jako bonus vám poradí, co dělat, když najdete ježka živého.

Na koně do Tyršových sadů

V centru Pardubic si můžete také prohlédnout velkoformátové fotografie Romana Vondrouše a Bohumila Křižana na dlouhodobé výstavě Dostihy. Snímky nejen z Velké pardubické jsou vystaveny v jižní části Tyršových sadů.

Národní muzeum na Pardubicku

Letos je to 400 let od bitvy na Bílé hoře. Na oslavu tohoto výročí Národní muzeum uspořádalo výstavu. Teď se můžete podívat alespoň na její online verzi, kterou najdete na stránkách muzea.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.