Tipy na víkend v Pardubickém kraji: za Kelty do Nasavrk nebo obřím piknikem do knihy rekordů

31. červenec 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety i zajímavé akce. Na pardubickém zámku se hraje divadlo a v Nasavrkách oslavují Kelti.

V sobotu se můžete přijít podívat na Budislavské divadelní odpoledne a večer trampských písní. V areálu pod Hradiskem divadelní spolek Budislávek zahraje nejprve pro děti Malého prince a Pohádku o velké řepě. V podvečer pak zahrají kapely Marien, Carramba a Ahasver.

Trochu jiný divadelní zážitek nabízí i hrad Potštejn. V sobotu večer budou totiž na hradě kromě návštěvníků také někdejší urozené paní. Prohlídky budou vždy po hodině od půl deváté do půl jedenácté. Nezapomeňte si včas zarezervovat vstupenky. A pro ty, kteří noční hranou prohlídku nestihnou, se tato akce bude opakovat ještě poslední srpnovou sobotu.

Pernštejn? Love!

Na pardubickém zámku probíhá divadelní festival Pernštejnlove. Jeho náplní jsou představení, která se nějakým způsobem dotýkají lásky a vztahů. A v kulisách renesanční památky je zahrají amatérské i profesionální divadelní soubory z celé republiky.  Na své si přijde i náročnější divák, ale především milovníci komedií.

Diváci sledují představení na divadelním festivalu Pernštejnlove

Za Kelty do Nasavrk

V keltském skanzenu spolek Boii zorganizoval 14. ročník festivalu Lughnasad. Program nabídne výlet do historie Keltů, možnost zkusit si dobová řemesla, tance i rituály. Přijďte do Země Keltů v Nasavrkách uctít Matku Zemi a poděkovat ji za úrodu. Účastníci Lughnasadu podle tradice budou mít po zbytek roku bohatou úrodu plodin, dostatek surovin a domácí pohodlí. Festival trvá od úterý do soboty.

Staňte se součástí České knihy rekordů

Centrum SPOLU proti samotě z.s. se rozhodlo vytvořit český rekord v počtu pikniků v jeden den. Do akce se může zapojit každý. Stačí vzít deku a v neděli mezi desátou až osmnáctou hodinou vyrazit ven. Akce Česko jde spolu na piknik má za úkol oslavit Mezinárodní den přátelství, který připadá na tento čtvrtek. Piknikem se snaží podpořit lidskou pospolitost, vzájemnou komunikaci, odpočinek od moderních technologií a hlavně pohodu.

Pokud akce proběhne úspěšně, rekord zapíše agentura Dobrý den do České databanky rekordů a poté vyjde v novém vydání České knihy rekordů. Agentura v neděli vyšle své komisaře na vybraná místa, kde účast lidí na pikniku ověří. Abyste se počítali mezi účastníky akce, je potřeba se zaregistrovat na stránkách Spolu proti samotě.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.