Tipy na víkend v Pardubickém kraji: za uměním do Žamberku nebo na přehlídku koní do Pardubic

3. září 2020

 

Už v pátek se můžete přijít podívat na Litomyšlskou veselici aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností. Akce začíná v sedmnáct hodin přednáškou o zámeckých sgrafitech a prohlídkou pivovaru. Zámkem Litomyšl bude provádět kurátorka Lenka Lindaurová a během večera zazní také litomyšlské kapely. V sobotu ráno pak bude Jan Kalina kreslit rychloportréty, v ulicích uvidíte cirkus a mnoho dalšího.

Posvícení na Veselém Kopci

Už jste někdy jedli posvícenské buchty nebo perník tlačený do dřevěných forem? Veselý Kopec v sobotu pořádá Posvícení, kde budou nabízet i mnoho dalších delikates. Chybět nebude ani veselá muzika, zpěv a tanec. To zajistí folklorní soubory Vysočan a Vysočánek. Na Posvícenském jarmarku budou k sehnání kromě jídla také lidové pomůcky do kuchyně, vyšívané kuchařky, bylinky nebo formičky.

„Návštěvníkům sobotního Posvícení jsme ponechali možnost dozvědět se něco více i o ostatních kalendářních obyčejích. Interiéry chaloupek totiž zůstaly vyzdobené zvykoslovnými předměty připomínajícími zajímavé svátky,“ vysvětluje etnografka Ilona Vojancová. A silnější povahy si můžou vyzkoušet i tradiční posvícenské stínání kohouta.

Ďáblova bible v Žamberku

Městské muzeum Žamberk vás v neděli od patnácti hodin zve na výstavu X. výtvarný Žamberk. K vidění budou obrazy žamberských výtvarníků, fotografie i 3D objekty tvořené zejména technikou linorytu. Druhá expozice je na počest životního jubilea uměleckého knihaře Jiřího Fogla. A v přízemí muzea můžete narazit na maketu Codexu Gigas, tedy Ďáblovy bible.

Evropské město koní Pardubice

V sobotu na Pardubickém závodišti proběhne už 22. ročník výstavy Koně v akci. Pardubice letos získaly putovní titul Evropské město koní, takže hlavním tématem výstavy budou koně v Evropě. Uvidíte koně reprezentující tradici pěti evropských měst sdružených v síti Euro Equus. Po celý víkend jsou také naplánované jezdecké závody Pardubická všestrannost a turnaj koňského póla Taxis Polo Open Cup.

Jan Ámos Komenský na hradě Košumberk

Dětem se brány hradu Košumberk otevřou v neděli a programem je provede sám Jan Ámos Komenský. Na různých stanovištích bude nejen na malé návštěvníky čekat syn Komenského Daniel, Albrecht z Valdštejna, švédská královna, Všezvěd Všudybud a mnoho dalších. Vše bude probíhat podle Komenského konceptu škola hrou.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka