Tipy na víkend v Pardubickém kraji: za veterány do Litomyšle nebo na folk do Hlinska

6. srpen 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety i zajímavé akce. Přijďte se podívat do vodního mlýnu na Veselém kopci nebo si zasportujte ve Sportovním parku Pardubice.

Na zámku v Litomyšli Veterán klub pořádá od pátku do soboty sjezd automobilových veteránů. Zúčastnit se můžete například ranní komentované jízdy historických vozidel nebo si prohlédnout dobovou módní přehlídku. V sobotu ale většina vozů bude na Vzpomínkové jízdě na Elišku a Čeňka Junkovi.

Skanzen na Veselém Kopci

Co je to oškrd, špičák nebo pemrlice? Nejen jak tyto nástroje vypadají, ale také jak se používají, můžete vidět na Veselém kopci po celý víkend. Ve vodním mlýně budou prohlídky vždy od půl jedenácté až do sedmnácté hodiny. Dozvíte se zajímavosti o českých mlýnech, vodních kolech, výrobě krup ve stoupách i o unikátní varně povidel.

Dvacátý rok folkového Špekáčku

Příznivce folkové hudby zveme na Letní parket Cihelka v Hlinsku. Pořádá se tam už dvacátý ročník Hlineckého folkového Špekáčku. Festival začne v pátek skupinami Strunovrat, Neřež a Monty. V sobotu pak zazní Fukanec, Epydemye a mnoho dalších. Na místě bude možnost i přespat ve stanovém městečku.

Hravý víkend v Poličce

Poličské muzeum zve na akci Není hraní jako hraní. V sobotu večer se můžete přijít podívat na koncert kapely Paní věší prádlo. „A protože víme, že ke správné zábavě patří i dobré občerstvení, nezapomněli jsme ho pro posluchače zajistit,“ dodává zpěvačka Michaela Mužíková.

V neděli pak od šestnácti hodin vystoupí Divadlo JOJO s Námořnickou pohádkou. „Děti pozor, kdo přijde v námořnickém, dostane od nás malý dárek,“ upozorňuje jedna z majitelek cestovně a interaktivně zaměřeného divadla. A pro ještě intenzivnější zážitek můžete navštívit Imaginárium v Poličce aneb Živou výstavu divadla bratří Formanů a jejich přátel. Výstava má podpořit představivost, takže veškeré předměty jsou určené ke hře a prozkoumávání.

Na hřiště, řeku nebo do ringu?

Pro ty, kdo mají radši aktivně strávené víkendy, je tu Sportovní park Pardubice. Začíná v sobotu a potrvá až do příští neděle. V parku Na špici si můžete vyzkoušet spoustu různých disciplín od bojových sportů, přes míčové hry, až po vodní sporty. Každý návštěvník má navíc možnost získat ocenění. Za zdolání dvanácti sportovních disciplín organizátoři udělují diplom a za šestnáct disciplín medaili.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.