Veteráni obkrouží Litomyšl a okolí. Smeknou před manželi Junkovými

4. srpen 2020

Nejrychlejší česká domácnost. Tak se někdy přezdívá slavnému motoristickému páru. Vzpomínkovou jízdu na Elišku a Čeňka Junkovy pořádá v pátek 7. a v sobotu 8. srpna Veterán klub Litomyšl.

„Eliška Junková sice závodila jenom čtyři roky, ale dokázala toho spoustu. Musela to být šmrncovní ženská, byla vzdělaná a úspěšná,“ oceňuje člen klubu Karel Frank a zároveň láká na atraktivní program, který veterány zavede na spoustu míst kolem Litomyšle.

Kilometry v pohybu

Auta budou na litomyšlský zámek najíždět už od pátečního odpoledne. „V 21 hodin začne malá večerní projížďka Litomyšlí. Auta s rozsvícenými světly vypadají jinak než ve dne.“

Čeněk Junek a Eliška Junková po závodu Targa Florio (1928)

V sobotu bude podle Franka hlavní program, kdy se vozy v 8:45 vydají na asi stokilometrovou spanilou jízdu. „Zastávku budeme mít v Žamberku. Následně se odebereme do chráněné dílny v Líšnici. Chceme ji podpořit malou beneficí. Pokračovat budeme přes Verměřovice a Ústí nad Orlicí zpátky do Litomyšle.“

Pořádající Veterán klub Litomyšl vznikl v roce 2012 a má asi 80 členů. Letos už ve městě zahajoval symbolickou jízdou v rouškách jinak odloženou lázeňskou sezónu. Chtěl světu ukázat, že koronavirus historická vozidla nezastaví.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související