Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Zrcadlo umění, Smetanova Litomyšl i koňský šampionát

15. červen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte na Smetanovu Litomyšl, podívejte se na baseballový zápas v Chocni nebo se svezte motoráčkem na hrad Rychmburk.

Od středy do pátku bude v Pardubicích festival Zrcadlo umění. Nejrůznější koncerty, workshopy a představení můžete navštívit na Pernštýnském náměstí, třídě Míru, v Machoňově pasáži, Kulturním domu Hronovická nebo na Příhrádku. Program je na stránkách www.zrcadloumeni.eu.

Smetanova Litomyšl

Tento týden začíná hudební festival Smetanova Litomyšl. Až do 2. července tak můžete zajít na různé koncerty do litomyšlské Festivalové haly, kostela Povýšení svatého Kříže, Smetanova domu, zámecké jízdárny a na další místa. Přesný program najdete na stránkách www.smetanovalitomysl.cz.

Baseballová Choceň

Na baseballový zápas se můžete přijít podívat v sobotu do Chocně. Hlavní utkání začne v 17 hodin, po celý den ale bude probíhat doprovodný program. Od 11 hodin návštěvníci na místním stadionu uvidí trénink hráčů a ochutnají nejrůznější pokrmy na Food Festivalu. Na večer je pak připravené kino a další zábava.

Motoráčkem na Rychmburk

O víkendu se můžete svézt motoráčkem na hrad Rychmburk. V sobotu i v neděli vyjede z pardubického hlavního nádraží v 8:20, odkud bude pokračovat do Rosic, Chrudimi, Slatiňan, Chrasti, Skutče a na zastávku Předhradí. Zpět do Pardubic vlak vyjede ve 13:35. Podrobnosti jsou na webu www.pshzd.cz.

Zahrada na hradě Rychmburk

Šampionát velšských koní

Tento víkend bude v Pardubicích mezinárodní šampionát velšských plemen koní. V sobotu návštěvníci na dostihovém závodišti uvidí přes sto koní, které budou hodnotit odborníci z Velké Británie. Neděle pak bude věnovaná sportovním disciplínám. Vstup na akci je zdarma.

Pozorovatelna v Mikulovicích

Od soboty do neděle se můžete přijít podívat do pozorovatelny civilní obrany v Mikulovicích na Pardubicku. Na komentovaných prohlídkách se dozvíte, jak vypadal běžný den posádky i co měla za úkol v případě jaderného útoku. Součástí prohlídky bude také výstava plynových masek, radiostanic a vojenské techniky.

Včelaři Brandýska

V Brandýse nad Orlicí slaví 90 let od vzniku místního včelařského spolku. Při této příležitosti můžete v pátek od 14 hodin a v sobotu od 9 hodin zajít na výstavu na brandýském zámku. Uvidíte na ní exponáty z historie včelaření, prosklený úl i včelařské dílničky. Po oba dny budou navíc probíhat přednášky o včelách a jejich produktech.

Spustit audio

Související