Prachovice a Třemošnici kdysi spojovala unikátní průmyslová lanovka na vápenec

11. červen 2023

Historie Třemošnice na Chrudimsku sahá až do roku 1564. Tehdy se dělilo panství a do dědictví spadala právě i Třemošnice. Jednalo se tenkrát o malou osadu několika hospodářských stavení. V roce 1816 tam byly založeny železárny a právě tento průmysl v Hedvikovském údolí určoval vždy prosperitu obce. „Podle toho, jak se železárnám vedlo, byl v různých obdobích příliv nebo odliv obyvatel,“ popisuje Pavla Alvarezová z třemošnického infocentra.

Kromě železáren byla Třemošnice i významnou lokalitou pro zpracování vápence. „Jsme nedaleko Prachovic, kde jsou vápencové lomy, a kolem roku 1880 tady začala fungovat Berlova vápenka, která svůj provoz ukončila v roce 1960,“ vypráví dál Pavla Alvarezová. Před 15 lety město část objektu zrekonstruovalo a dnes tam lidé najdou muzeum vápenictví. K vidění jsou ukázky vápence, popis, jak se vypaloval na vápno, a lidé můžou nahlédnout i zevnitř do jednoho z komínů.

Lanovka uvezla 100 tun denně

Nechybí ani dobové fotografie. Několik z nich připomíná také průmyslovou lanovku, která vedla z prachovického lomu na nádraží do Závratce. Byla postavená v roce 1882, měřila zhruba 5 kilomtrů a fungovala do roku 1953. Vozila až 100 tun materiálu denně a na svojí dobu byla unikátní. „Pamětníci si ještě vybavují některé dřevěné sloupy, které tam nějakou dobu po zrušení lanovky stály, dnes už ale po ní nezbylo vůbec nic,“ vysvětluje Pavla Alvarezová.

Původ názvu Třemošnice vychází ze stromu střemcha, kterých rostlo v minulosti v této oblasti mnoho, a postupným jazykovým vývojem tak vznikla Třemošnice. I když místní obyvatelé preferují verzi z pověsti, že na Lichnici žily tři kněžny, a když byl hrad v ohrožení, sebraly tři mošny peněz, sešly do podhradí a za ně si na úbočí Železných hor si postavily město. Ovšem tuto pověst si vymyslel místní kronikář z počátku 20. století a není pravdivá.

Třemošnice je poměrně vyhledávaný turistický cíl. Asi nejatraktivnější je stezka přímo z centra města, kolem Berlovy vápenky, Lovětínskou roklí přes Dívčí kámen až na Lichnici. Zřícenina hradu patří k nejstarším v celém východočeském kraji.

„V nároží hradební zdi stojí velká válcovitá věž, ke které bylo před několika lety přistavěné moderní železné schodiště a tím vznikla turistická vyhlídka,“ ukazuje kastelánka hradu Ivana Matyková. Ta také dodává, že momentálním cílem je zbytky hradního paláce správně konzervovat, aby nedocházelo k dalšímu chátrání, a vzhledem k počtu návštěvníků je také potřeba udělat u hradu nové, větší parkoviště. Lichnice je otevřená od dubna do října, většinou se návštěvní doba řídí počasím, takže nemusí platit, že je v pondělí jako na většině jiných památek zavřeno.

Spustit audio

Související