Tisíce let starý nápoj je pořád v kurzu. Znáte blahodárné účinky kombuchy?

22. březen 2024

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se proslavil díky svým blahodárným účinkům. Vyrábí se z čajových listů, cukru, bakterií a kvasinek. Vše spolu pak několik týdnů kvasí, až vznikne perlivá tekutina. Díky vysokému obsahu probiotik kombucha podporuje imunitu a detoxikaci těla.

Kombucha existuje už několik tisíc let a pochází z Asie. O přesném místě a okolnostech vzniku je několik teorií. Manželé Chodúrovi, kteří se její výrobou v rodině zabývají už jako třetí generace, se přiklánějí k čínské pověsti.

„Korejský doktor Kombu šel v době asi 221 let před naším letopočtem vyléčit čínského císaře. A vyléčil ho právě tímto čajem,“ vysvětluje Josef Chodúr. První část názvu kombuchy je tak odvozený od jména doktora, poslední slabika odkazuje na slovo čaj.

Vladimíra a Josef Chodúrovi jsou už třetí generací, která v jejich rodině vyrábí kombuchu

Oproti Asii je kombucha v Česku novinkou. „Sem se to dostalo přes Rusko, kde to nejdřív používali jako projímadlo. Mělo to ale velmi dobré zdravotní účinky, takže to postupně doputovalo až do Čech. Při světové válce kombucha ale trochu vymizela, protože se dělá z čaje a cukru, což bylo nedostatkové zboží. Udrželo se to jen v takové smetánce ve Španělsku a Portugalsku, kde to používali jako nealkoholický aperitiv,“ pokračuje výrobce Doktor Kombucha.

Nic se nesmí přehánět

Za projímavé účinky při nadměrném užívání může pravotočivá kyselina mléčná, která usnadňuje průchod střev. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je čtvrt litru. Kombucha obsahuje vitaminy skupiny B, C, D, E a K, probiotika a antioxidanty.

Hlavní přísadou kombuchy je stejnojmenný lišejník, který je tvořený z několika druhů kvasinek a bakterií. Kvůli jeho vzhledu se často označuje za houbu. „Kde je, tam absorbuje všechny špatné látky. Když bude v plastu, tak z něj sežere všechny ftaláty a další špatné věci. To samé v železe, tam se nažere kovy. Proto kombuchu skladujeme v borosilikátovém skle a proto, když projde tělem, tak do sebe nasbírá špatné věci, které potom vyloučíme,“ dodává Vladimíra Chodúrová.

S jakými zdravotními obtížemi může kombucha pomoct? A jak si tento nápoj připravit doma? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio