Toulky naším krajem 2.9.2009

6. prosinec 2011

Zbytečně opomíjenou pískovcovou oblast najdete u obce Škrovád nedaleko Slatiňan na Pardubicku. Je využívána jednak horolezci, ale na své si zde přijdou i ti, kteří se jdou "jen tak projít". A právě sem vyrazíme v dalším pokračování Toulek naším krajem.

Škrovádské skály jsou pozůstatkem těžby zdejšího pevného pískovce. Lezení zde začalo již v roce 1960. Až 20 metrů vysoké stěny se táhnou přibližně 300 metrů daleko po obou březích Chrudimky v souvislých masivech, přičemž jejich výška kolísá s okolním terénem. Bývalé lomy dnes nabízí velkou škálu tras a boulderů. Na své si zde proto přijdou nejen lezecké dvojice, ale velké vyžití zde čeká i na příznivce boulderingu. Trasy jsou osazeny klasickými kruhy, přičemž jako jediné alternativní jištění mohou být používány smyčky. Ačkoliv se jedná o pískovec, je povoleno zde používat magnezium. Ale pozor, ačkoliv je zdejší pískovec poměrně tvrdý, nedoporučuje se lézt na mokré skále a vůbec, lezení je zde povoleno pouze členům horolezeckých organizací a klubů, znalých pravidel lezení na pískovcových skalách.

Jak se ke škrovádským skalám dostanete? Příjezd od Pardubic vede přes Chrudim, odkud pokračujte dál po silnici č.37 směrem na Žďár nad Sázavou. Na konci obce Slatiňany se dejte před benzínovou pumpou po pravé straně doprava a pokračujte až na konec silnice k restauraci. Tady zaparkujte a pokračujte po stejném břehu říčky Chrudimky asi 150 metrů. Skály nemůžete přehlédnout.

Nezapomeňte, že i Vy se můžete stát spoluautory našeho pořadu. Na Vaše náměty a tipy na zajímavá místa čekáme na mailu tomas.klement@rozhlas.cz nebo na adrese Toulky naším krajem, Český rozhlas Pardubice, Svaté Anežky České 29, Pardubice, 53002.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.