Trápí vás chrápání? Zhubněte!

5. leden 2016

Nedostatek kvalitního spánku je pro náš mozek zničující. Brání v odbourávání toxických látek, výrazně zhoršuje paměť. Logické i motorické funkce. Jednou z příčin poruch spánku je dechová zástava.

Nejen o tom jsme mluvili v Radioporadně s otorinolaryngologem Milošem Kotulkem z Krajské nemocnice v Pardubicích.

Co se děje, když se člověk pořádně nevyspí? Je přes den nepozorný, podává horší výkon, jen těžko se soustřední a trápí ho ospalost. Je také náchylný k nejrůznějším nehodám. V České republice podle kvalifikovaných odhadů třicet procent dospělé populace chrápe a chrápání se nevyhýbá už ani dětem.

Nemocnice buduje nové centrum pro poruchy spánku

Před rokem a půl se Pardubická nemocnice začala zaobírat myšlenkou, že by stálo za to vybudovat komplexní centrum pro diagnostiku a léčbu spánkových poruch. Pracoviště se pomalu rozjíždí a chce dosáhnout na akreditaci. V této chvíli se tam ještě komplexně poruchy spánku neřeší. Zatím se lékaři zaměřují na problémy související s otorinolaryngologií.

„Řešíme oblast horních cest dýchacích, především hltanu. Jsou to pacienti, kteří během spánku po nějakou dobu nedýchají," říká Miloš Kotulek. Jde tedy o chrápání, dechové zástavy a noční dušnost. Jaké jsou příčiny takových potíží? Je jich mnoho. Může to být nezdravý styl života, stres. „Obezita výrazně ovlivňuje vznik chrápání i apnoických pauz," zdůrazňuje Miloš Kotulek. Dalším faktorem jsou anatomické poměry v oblasti v hltanu.

Pacient při monitorovaném spánku

Těmito problémy jsou stižení hlavně muži. A jsou to právě jejich partnerky, které je dovedou k lékaři. Pokud jde o pouhé chrápání, je to svízel spíše společenská. Na zdraví hlučného spáče to nemá vliv. Dechové zástavy by se už řešit měly. „Hrozí tu vyšší riziko onemocnění srdce, cévních mozkových příhod a vzniku cukrovky," upozorňuje Miloš Kotulek. Spánková apnoe zkrátka může vést k vážným zdravotním problémům a v některých případech dokonce až k ohrožení života.

Sbalte si pyžamo a jděte se vyspat do poradny

Máte během spaní výpadky dechu? Nechte se vyšetřit. Není to nic komplikovaného. „Nejdříve se podrobně vyptáme na průběh potíží a jejich charakter. Provedeme kompletní ORL vyšetření. Potom pacienta objednáme na přespání na klinice," uvádí Miloš Kotulek.

Čtěte také

Večer přijdete na kliniku a jdete spát. Jen na sobě budete mít přilepená nejrůznější čidla. „Stráví noc s naším přístrojem a ráno od nás odchází s termínem, kdy dostane výsledek," popisuje postup Miloš Kotulek. Během třetí návštěvy se tedy rozebírají možnosti léčení.
Ne každý se vyspí ve spánkové laboratoři pohodlně jako doma, ale s tím se musí počítat. Co vlastně lékaři během noci sledují? Proudění vzduchu dutinou nosní, množství kyslíku v krvi, dechové pohyby v oblasti hrudníku a břicha.

Projevy spánkové apnoe

  • hlasité a chronické chrápání

  • pocit dušení ve spánku

  • únava a spavost i po dlouhém spánku

  • nateklý krk a sucho v ústech po probuzení

  • ranní bolest hlavy

  • bezdůvodné procitání během noci

  • problémy se soustředěním a pamětí

  • výkyvy nálad a deprese

„Jsme schopní nabídnout léčbu každému pacientovi," říká otorinolaryngolog Miloš Kotulek.

Spánkové apnoe lehkého stupně jsou spíše směřovány k ambulantním chirurgickým zákrokům. Těžším případům operace nepomůže. U takových pacientů přichází ke slovu přetlaková ventilace. Pacienti v noci spí s přístrojem, který přes masku dodává vzduch do plic a tím zlepšuje kvalitu spánku. „Bohužel polovina klientů z nejrůznějších důvodů nedokáže s maskou spát. Přitom účinnost je až devadesátiprocentní," uvádí Miloš Kotulek.

Neberte prášky na spaní

Stejně jako u řady jiných onemocnění, je zásadní léčbou zdravý životní styl. Často to zní jako klišé. Ale je to vlastně prosté. Režimová opatření fungují nejlépe. Nepřejídejte se, sportujte, nepijte alkohol, nespěte v přetopené místnosti, choďte spát přibližně ve stejnou dobu. „A neberte léky na spaní. Hypnotika vám sice navodí spánek, ale způsobují větší ochabnutí dechového svalstva, což zvyšuje riziko dechových zástav," říká lékař Miloš Kotulek.

autor: PRO
Spustit audio