U Bajkalu vzniká nová zkratka i schody k vodě

15. květen 2018 08:20

Z jedné strany jezera Bajkal v pardubických Polabinách bude nová zpevněná cesta. Stavbaři už mají hotové schodiště přímo k vodě a připravují místo pro chodník.

Vodní plocha je oblíbené místo pro rybáře a rodiny s dětmi, které sem chodí krmit labutě a kachny, a stezku u jezera často využívají lidé jako zkratku, když jdou na autobus.

„Už léta to mají lidé jako nejkratší spojnici z Lonkovy ulice na Hradeckou, kde je nejbližší autobusová zastávka. Léta chodili po nezpevněné cestě, po hlíně, takže na jaře a na podzim chodili dost často v blátě,“ říká starosta II. městského obvodu Radek Hejný (ANO).

Asfalt vydrží víc

Hliněná cesta už je rozkopaná, na místě je těžká technika. „Bude tu hlavní spojovací komunikace z asfaltového povrchu, spojí Lonkovu a Hradeckou ulici. Byla diskuse ohledně asfaltu, ale ta cesta je tak frekventovaná, že dělat ji mlatovou nám nepřišlo úplně šťastné. Ale vedle ní, poblíž vody bude i nějaká lavička a tam bude mlatová cesta,“ doplňuje starosta. Na místě už jsou i betonové schody vedoucí k vodě, určené pro sezení a odpočinek.

K hladině Bajkalu vedou nové betonové schody, které můžou sloužit i jako posezení

„Myslím, že to je dobře, my jsme si to přáli už dávno, protože tu bylo pořád jen bláto a v zimě náledí, tak snad to bude pěkné. Tohle je naproti zastávce, tak je to příjemné,“ pochvaluje si změnu Helena Špačková, která si kolem Bajkalu krátí cestu na zastávku.

V Pardubicích odbahňují slepé rameno Labe, pomáhá jim obojživelný sací bagr

Obojživelný sací bagr odbahňuje slepé rameno Labe v Pardubicích

Stojaté vody slepého labského ramene už léta vadí lidem z pardubického sídliště. Voda v nádrži se kazí a bahno vydává nepříjemný zápach. Přírodní památka se teď ale stala těžební oblastí. Vodohospodáři do ní pustili obojživelný sací bagr. Práce by měly trvat do konce srpna příštího roku.

Proč se nezačalo se zpevněním cesty dříve, vysvětluje Tomáš Řezanina z odboru životního prostředí. „Velká část jezera je na pozemku, který není v majetku města, jsou tam spoluvlastníci a stát tam má kus. Bylo celkem složité se domluvit, proto trvalo řadu let, než se to podařilo. Je to také důvod, proč na druhé straně moc nepokračujeme, protože tam nejsou majetkové vztahy dořešené.“

„Cena je tuším 2,8 milionu a peníze jsou z našeho rozpočtu, je to bez jakékoliv dotace,“ říká starosta Radek Hejný.  Chodník z jedné strany Bajkalu by měl být hotový do konce května.

Spustit audio