U nás v Kameničkách

Je to více než sto let, kdy Antonín Slavíček namaloval v Kameničkách své slavné obrazy. Aleje bříz, jeřabiny, vítr a oblaka. Kameničky jsou jedním velkým plátnem i dnes.

Obec leží šest kilometrů od Hlinska v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Do podvědomí našeho národa se Kameničky dostaly jako Slavíčkovy Kameničky. V prvních letech minulého století tu totiž působil malíř Antonín Slavíček, který tu vytvořil na sedm desítek obrazů. Roubenek v Kameničkách od té doby sice ubylo, krajina si ale svůj typický „Slavíčkovský“ ráz zachovala.

Celý příběh začíná na faře

V druhé polovině 19. století na místní faře působil kněz Josef Pardus. Život obětavého a vzdělaného faráře se stal inspirací pro spisovatele K. V. Raise a jeho román Západ. Kniha se pak zalíbila malíři Antonínu Slavíčkovi natolik, že Raise požádal, aby mu v Kameničkách sehnal ubytování.

Galerie Antonína Slavíčka v Kameničkách sídlí v prostorách místní fary. V popředí busta K. V. Raise, jehož román Západ malíře inspiroval

V roce 1903 Antonín Slavíček přijíždí na výměnek Volákova gruntu, do Kameniček se pak intenzivně, a to s celou rodinou, vrací po tři roky. Do milované obce v drsném kraji Antonín Slavíček zavítal i po roce 1907, jak říkal „zamalovat si sněhy a větry". Už ale bydlel na místní faře. Právě tam dnes najdete Galerii Antonína Slavíčka. Vévodí jí originální divadelní opona, kterou slavný malíř namaloval pro místní ochotníky.

Na stejném místě po 112 letech

Obraz U nás v Kameničkách Antonín Slavíček namaloval v těsné blízkosti Volákova statku, kde pobýval. Jezírko tam najdete dodnes a v podstatě i celou scenérii, Volákův (Vojtěchův) kopec v pozadí, který je dnes i podobně zalesněný. Nechybí samozřejmě břízy, ty už ale historické nejsou.

Slavný obraz U nás v Kameničkách Antonín Slavíček namaloval v roce 1903
Obraz U nás v Kameničkých Antonín Slavíček maloval poblíž Volákova a Vojtěchova statku, v pozadí Volákův kopec. Tak místo vypadá dnes.

Jezero na kopci

Volákův kopec má nadmořskou výšku 673 metrů. Směrem k jihu a jihovýchodu uvidíte hřbety Žákovy hory, Devět skal i hřebeny Šindelného a Kamenného vrchu. Pohledy do krajiny z Volákova kopce jsou kouzelné a nedotčená krajina, bez stožárů vysokého napětí, se líbí i filmařům. U Volákova kopce se natáčela filmová pohádka Lotrando a Zubejda.

Místo, kde se rodí nejdelší řeka kraje

Od pramene po své ústí do Labe řeka Chrudimka urazí cestu dlouhou až 109 kilometrů. Její vody se rodí na třech prameništích, u Dědové, na mokřadlech za Kameničkami a nad Filipovem. Právě Filipovský pramen je považovaný za hlavní zdroj budoucí řeky.

Pramen Chrudimky najdete na okraji lesa nad osadou Filipov

Na okraji lesa, přibližně 2,5 kilometru od novodobé kapličky ve Filipově, se nachází studánka, do které pramen vyvěrá. Na místě najdete i mapu a informační tabuli. Je to první zastavení na naučné stezce Krajem Chrudimky, která řeku sleduje až do Chrudimi.

Kam s nimi? Jsou moc velké

Obec Kameničky by ráda vystavila dvě historické opony. Namaloval je Josef Dvořák, amatérský malíř, obdivovatel a místní žák Antonína Slavíčka pro ochotnický soubor Tyl. S jednou z opon Josefu Dvořákovi v roce 1909 pomáhal sám Antonín Slavíček.

Na oponách Josef Dvořák vymaloval zákoutí s chalupami v Kameničkách, mimo jiné i svůj rodný dům. Některé z roubenek se v obci dodnes zachovaly. Větší z opon měří na výšku přes pět metrů a má délku sedm metrů. A tak prostory pro vystavení obou rozměrných opon obecní úřad v Kameničkách v současné době hledá.

autor: BRA
Spustit audio