U Pardubic a v Chrudimi vznikají nové výjezdové základny pro rychlé sanitky

23. srpen 2018 08:10

O záchraně lidských životů rozhodují často vteřiny. Přesněji to, jak rychle se povede dostat sanitkám na místo nehody nebo úrazu. Zasahujícím posádkám z Pardubic a Chrudimi by s tím měly pomoct nové výjezdové základny za desítky milionů korun. Právě teď je začínají dělníci stavět.

Jedno staveniště je na okraji Starých Čívic u Pardubic, hned vedle tamní průmyslové zóny a hlavní silnice z Pardubic na Přelouč. Druhá základna sanitek se rýsuje v Chrudimi vedle železniční trati. V blízkosti je sběrný dvůr a výpadovka na Slatiňany a Ždírec nad Doubravou. Obě místa jsou ohrazená a na místě budují dělníci základy, v Chrudimi už stihli udělat základovou desku.

Čtyři nové stanice. Záchranná služba se má stěhovat na okraj měst

02110046.jpeg

Krajská záchranná služba chce do tří let postavit čtyři nové výjezdové stanice. Vzniknout mají v Chrudimi, v Holicích a ve Vysokém Mýtě, kde aktuálně sice posádky jsou, ale sídlí v nevyhovujících prostorách. Úplně nové stanoviště pak chtějí záchranáři vytvořit ve Starých Čívicích na jihozápadním okraji Pardubic.

     

Výběr míst rozhodně není náhoda, je to spíš strategie, jak posádkám umožnit rychlejší akceschopnost. Stanice jsou umístěné na okrajích měst u hlavních tahů tak, aby zasahující sanitky neztrácely čas kličkováním v městské dopravě a dorazily na místo dřív.

Posádka vyjíždějící ze stanice na Dukle směrem na Přelouč teď musí jet přes vytížený nadjezd u Parama, ze Starých Čívic bude mít cestu bez semaforů a bez kolon.                 

Pardubický kraj jako zřizovatel záchranky přiznává, že ta stávající základna na Dukle v budově hasičské stanice v ulici Teplého není umístěná vhodně a pro pokrytí severozápadní části Pardubic a okolí nestačí. Podobné důvody platí i v Chrudimi, tam teď základna funguje v areálu nemocnice.

Hotovo za rok  

Stanoviště v Chrudimi by mělo být dokončené v listopadu 2019, u Pardubic o dva měsíce dřív. Součástí budou garáže, nové zázemí pro personál, zdravotnický materiál a techniku. U chrudimské bude navíc dispečink, který bude fungovat jako záložní pro ten centrální v Pardubicích.

Obě stavby budou dohromady stát přes padesát milionů korun, většinu nákladů pokryje hejtmanství z evropské dotace.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související