Čtyři nové stanice. Záchranná služba se má stěhovat na okraj měst

15. březen 2017

Krajská záchranná služba chce do tří let postavit čtyři nové výjezdové stanice. Vzniknout mají v Chrudimi, v Holicích a ve Vysokém Mýtě, kde aktuálně sice posádky jsou, ale sídlí v nevyhovujících prostorách. Úplně nové stanoviště pak chtějí záchranáři vytvořit ve Starých Čívicích na jihozápadním okraji Pardubic.

Důvodů stěhování na nová místa je víc. Posádky často sídlí v nevyhovujících prostorách, které jsou nejen malé, ale také překvapivě špatně dostupné pro sanitky. Třeba v Chrudimi jsou záchranáři v budově bývalé vrátnice místní nemocnice, tedy přímo u hlavního vchodu. Sanitky, které musí co nejrychleji vyjet za závažným případem, se tak často proplétají mezi pacienty, kteří míří do nemocnice. Podobné je to i v případě stanoviště ve Vysokém Mýtě, kde je teď posádka v jedné z budov místní nemocnice následné péče.

Z Pardubic do Čívic

V Pardubicích je zase stanoviště na Dukle v budově hasičů, což je pronajaté místo. Tam je v plánu stěhování do nové budovy v Čívicích. Stanoviště tak má být blízko průmyslové zóny, takže záchranáři budou moct rychleji dojet k pacientům ze západní části Pardubic, ale mohou také pomáhat záchranářům z Přelouče, Chvaletic nebo z Kladrub nad Labem. Podle nedávno odvolaného ředitele záchranářů Pavla Svobody (ČSSD) je poloha za městem u velkého silničního tahu výhodná.

„Náš rajón je při dopravních nehodách na silnicích a tam samozřejmě nepotřebujeme vyjíždět z intravilánu měst. Je dobré, abychom byli na kraji lokality tak, jak jsme třeba v Hlinsku a v Poličce. Chtěli bychom vysídlit záchranné služby do bezpečných oblastí, abychom nebyli ohrožováni a neohrožovali naším provozem ostatní účastníky silničního provozu,“ řekl Svoboda.

Nové výjezdové stanoviště záchranné služby v Hlinsku

Další nová místa vzniknou v Chrudimi, kde se záchranka přesune na místo dnešního lesíku u obchodního centra Tesco, naproti sídliště U Stadionu. Stanoviště tak bude mít napojení na městský okruh a bude to blíž i pro zásahy směrem na Seč a do Třemošnice. Ve Vysokém Mýtě potom postaví novou stanici sice v areálu nemocnice, ale na výhodnějším místě. A v Holicích se přestěhují právě kousek za město.

Čtěte také

Celkem má stát skoro 100 milionů korun. Záchranáři už si požádali o evropské dotace na stavbu stanice v Chrudimi a ve Starých Čívicích, podobně budou postupovat i v případě Vysokého Mýta. Novou budovu záchranky v Holicích bude jako jedinou celou platit Pardubický kraj jako zřizovatel záchranky.

Plány by nemělo zhatit ani pondělní odvolání ředitele záchranky. Jde totiž o dlouhodobý plán, který už projednali i radní kraje. Navíc přípravy jsou v plném proudu, vedení záchranky už podalo žádosti o dotace, vykoupilo potřebné pozemky a budovy a začíná s vyřizováním stavebního povolení. Zabrzdit to teoreticky můžou jen problémy se získáním evropských dotací.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio