Ukliďme Česko. Podaří se to o víkendu?

16. duben 2015

Jestli vám vadí poházené odpadky a nepořádek obecně, mohli byste mít radost z dobrovolnické akce Ukliďme Česko. Na různých místech bude probíhat v sobotu. Do celonárodního sbírání se zapojují taky různé obce, školy, spolky i soukromé osoby v Pardubickém kraji.

Příkladem může být obec Neratov na Pardubicku. „Sejdeme se ve 14 hodin před obecním úřadem a společně půjdeme uklidit okolí naučné stezky, která je hojně využívaná. V okolí odpočívadel i turistických zajímavostí se asi něco najde,“ myslí si jedna z organizátorek Hana Svatošová.

S sebou: nic

„Centrální organizátoři poslali všem subjektům balíčky, kde jsou pytle s odpady, rukavice, propagační materiály, manuály pro úklid… Uvítáme úplně každého, kdo se chce navíc projít nádhernou naučnou stezkou kolem rybníků. Teď tam jsou slyšet a vidět žáby, které kladou vajíčka, přiletěla spousta ptáků, jsou tam i různé vodní kačeny. Důležité, aby nepršelo, zima nám nevadí. Určitě se zahřejeme. Pro děti jsou připravené drobné hry, soutěže,“ upřesňuje Svatošová detaily akce v Neratově.

Zaregistrovaných je aktuálně více než 800 různých subjektů. Zapojují se přímo i obvody v samotných Pardubicích, ale taky okolní obce. Kompletní seznam najdou zájemci na internetových stránkách uklidmecesko.cz.

Proč uklízet?

Smysl víkendového snažení vidí Svatošová hlavně v tom, aby si člověk všímal svého okolí, místa, kde žije. Zároveň je to příležitost k setkání se sousedy, s přáteli a k procházce krajinou.

Při akci Ukliďme Česko se najdou různé věci

V neposlední řadě má akce upozornit na takzvané černé skládky. Jde o uložení odpadu na místo, které k tomu není určené. „Každý by si určitě něco takového vybavil. Dokonce existuje server zmapujto.cz, který tyto černé skládky mapuje a občané mohou hlásit jejich nálezy,“ říká Hana Svatošová.

Ukliďme Česko vychází z mezinárodně osvědčeného modelu Let's Do It! Tento typ úklidových akcí už byl ve více než stu zemích za účasti devíti milionů dobrovolníků.

autor: MAL
Spustit audio