Ukrajinské děti v pardubickém divadle pilují historii. Vědomosti přetaví do hry

9. březen 2023 10:27

Paměť národa pořádá v pardubické Machoňově pasáži dramatický kroužek pro ukrajinské děti. Po 15 zkouškách tak na divadelních prknech na malé scéně Východočeského divadla představí příběhy nejen z českých, ale také ukrajinských dějin. Na jednu z prvních zkoušek se zašla podívat reportérka Naďa Kubínková.

Na třetí zkoušku nového „dramaťáku“, který spoluorganizuje Komunitní uprchlické centrum Kalyna, přišlo asi 15 dětí ve věku 7-15 let. „Cílem kroužku je hlavně seznámit děti s historií jak naší, tak celé Evropy. U nás je to trochu specifické, protože v našem kroužku je 90 % dětí ukrajinských, takže se budeme hodně věnovat i ukrajinské historii,“ vysvětlil lektor kroužku Lukáš Kopecký.

Čtěte také

Společně vyberou nějaký příběh, kterému dají divadelní podobu. „Já nápad mám, ale na dnešní hodině to budeme s dětmi probírat. Děti dostaly domů zpracovat jednotlivé příběhy, ty nám ostatním přednesou ve dvojicích a my se o tom pobavíme.“

Vojta jako jeden z mála není z Ukrajiny, do dramaťáku chodí, protože ho baví moderní dějiny. „Nejraději bych hrál nějaký příběh s veselým koncem. Hlavně ať to není úplně smutné,… takové odreagování,“ říká Vojta Vlach.

Čtrnáctiletý kluk vnímá fakt, že to ukrajinské děti nemají vůbec jednoduché. Cítí, že pro jeho ukrajinské kamarády je nejtěžší vědomí toho, jak se vede jejich zemi. „Jejich domy jsou zničené, jejich příbuzní bojují za svoji vlast a musí to pro ně být hodně smutné,“ dodává Vojta a přiznává, že si situaci ukrajinských dětí vůbec nedokáže představit.

Bezproblémová čeština

Anastázii je 12 let a přišla do České republiky před necelým rokem, chtěla hrát divadlo už dlouho. Česky se učila 9 měsíců a nebylo to pro ni nic těžkého. „Těžké to nebylo, moje maminka to hezky umí. Když jsem přijela, asi za týden jsem už šla do školy, a těžké to nebylo.“ Víc než čeština tak Anastázii trápí stesk a touha vrátit se domů.

Hotové představení zahrají děti na malé scéně Východočeského divadla na konci školního roku.

autoři: Naďa Kubínková , pta
Spustit audio

Související