Ústí nad Orlicí odkládá stavbu parkovacího domu v areálu Perly

20. leden 2022 11:07

V Ústí nad Orlicí zatím odkládají výstavbu parkovacího domu v areálu bývalé textilky Perla 01. Náklady radnice dříve odhadovala na 90 milionů korun Kč včetně DPH, nyní by byly pravděpodobně vyšší.

Nezbytné je proto získat na stavbu dotaci, řekl starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci). „Všechny dotační tituly jsou zpožděné, takže čekáme, zda a kdy budou vyhlášené příslušné výzvy. Bez dotační podpory se do tohoto projektu v žádném případě nemůžeme pouštět,“ uvedl Hájek.

Parkování bude dál zdarma

Radnice má hotovou projektovou dokumentaci a získala stavební povolení. Parkovací dům má mít kapacitu 246 parkovacích míst. Ústí se nebrání ani výstavbě parkovacích domů prostřednictvím developera. Podle Hájka ale zatím zájem nezjišťovalo.

„Znamenalo by to, že developer do toho půjde za předpokladu zpoplatnění parkovacích míst. To by pro nás nebylo moc řešení, potřebujeme spíš zvýšit bezplatnou kapacitu, abychom ulevili centru,“ vysvětlil Hájek.

Protože v sousedství není žádné velké nákupní středisko, nepovažuje soukromou výstavbu za reálnou. V areálu Perly 01 už město jednoduché parkoviště vybudovalo. Plochy jsou zpevněné, povrch tvoří recyklovaný asfalt, v místě je veřejné osvětlení. Podle Hájka zatím plocha postačuje, proto není nutné s výstavbou parkovacího domu „tlačit na pilu“.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související