V Ústí nad Orlicí pokračují demoliční práce textilky Perla. Ze slavné textilky zůstane jen komín

5. prosinec 2017 14:00

Bývalá textilka Perla v Ústí nad Orlicí postupně mizí pod rypadly bagrů a další těžké bourací techniky. Demolice je z větší části hotová, rozebrané je třeba většina výrobních hal. Podle radnice jdou práce podle schváleného harmonogramu. 

Zbývá zbourat 20 procent továrny. Pryč jsou například výrobní haly a pracuje se na rozmontování garáží. Práce postupují poměrně rychle, protože začalo se někdy na konci září a hotovo by mělo být v únoru.

Práce jdou podle plánu, jak potvrdil i starosta Petr Hájek ze sdružení Oušťáci. „Demolice pokračuje podle harmonogramu, doposud jsme nenarazili na žádné úskalí. Ve své podstatě máme zbouráno 80 procent výrobních hal.“

„V novém roce se bude bourat ta uliční čára, která souvisí s ulicí 17. listopadu a bude nás čekat další díl demolicí a to je bourání podlah a základů. Únor je konečný termín pro demolici, měsíc březen je ještě následná úprava terénu a zabezpečení staveniště a s jarními měsíci příštího roku bychom měli zahájit výstavbu technické infrastruktury,“ přibližuje pokračování prací v areálu.

Až se odvezou trosky z konstrukcí hal, začne se s bouráním dalších zděných budov, které v arálu jsou. Dělníci dál budou rozebírat také podlahy a základy jednotlivých staveb. Zatím zůstanou obvodové zdi celého areálu a to proto, aby aspoň trochu zabránily šíření prachu a hluku.

V Perle nezaparkujete. Demolice textilky zkomplikuje v Ústí nad Orlicí parkování

Parkování v orlickoústecké Perle

Příští týden začne v Ústí nad Orlicí demolice areálu bývalé textilky Perla. Pro radnici se tak po dlouhých letech otevírá možnost, využít rozsáhlý prostor v centru města. Pro řidiče ale bude bourání Perly znamenat při parkování velké komplikace.

Z kdysi slavného textilního podniku zůstane jen komín a administrativní budova na Lochmanově ulici. Jediné, co demoliční práce trochu komplikuje, jsou hygienické limity. Dělníci mají přesně stanovené množství materiálu a trosek, které můžou z areálu denně vyvézt a kolik toho mohou zbourat kvůli hluku a prachu z bouracích prací. Sutiny ze zděných budov Perly se odvezou na rozdrcení a pak se do areálu v podobě štěrku vrátí.

Záměrů a plánů na využití prostoru po areálu Perly je hodně. Své záměry tam má i Pardubický kraj, říká hejtman Martin Netolický z ČSSD. „My chceme v rámci unikátního areálu Perly zrealizovat ateliér, který bude využitelný pro Uměleckoprůmyslovou střední školu. Jsme ve stádiu přípravy projektové dokumentace. Ten záměr samotný je poměrně nákladný, protože Pardubický kraj by měl přijít podle předpokladů řádově na šedesát až sedmdesát milionů korun.“

Na některých uvolněných parcelách by v budoucnu mohly vzniknout například byty. Do prostoru Perly se přesune i hlavní orlickoústecká pošta a pro řidiče tam bude velké bezplatné parkoviště.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio