Ústí nad Orlicí zvažuje úpravy parku Kociánka, možná odstraní část skruží

24. leden 2024 10:30

Město Ústí nad Orlicí zvažuje, že odstraní část betonových skruží v klidové zóně Kociánka. Jsou v nich vysazené stromy i další zeleň. Lidé si ale dlouhodobě stěžují na to, že tam kvůli nim není možné pohodlně projet třeba s kočárkem.

Projekt v době svého vzniku v letech 2009 a 2010 vyvolával kontroverze, lidé proti němu protestovali. Jiným se naopak líbil. „Ráda bych zkusila zpřístupnit Kociánku třeba pro lidi s kočárkem, protože si na to občané dlouhodobě stěžovali. S kočárkem tam neprojedou. Nebo když je někdo o berlích, tak nemůže jít parkem, ale jenom podél silnice, což z dnešního pohledu, jak jsou koncipované parky a náměstí, není úplně správně,“ řekla městská architektka Petra Coufal Skalická.

Park Kociánka v Ústí nad Orlicí je v některých částech nepřístupný pro kočárky nebo invalidní vozíky

V parku jsou velké i menší betonové skruže s žulovou obrubou. Slouží jako velké květináče, ne všechna zeleň v nich ale prospívá. Město uvažuje, že menší betonové objekty odstraní. Vše je ale podle architektky na začátku, nejdříve si prostuduje plány projektu a zjistí současné náklady na údržbu. Až potom může oslovit autora návrhu, který drží autorská práva.

Odsunout skruže z cesty?

„Bude se rozhodovat na podzim letošního roku. Není to definitivní. Je to u nás stále i po letech živé téma. Od prvopočátku to vyvolává averzi. Jedna skupina poukazuje na to, že skruží je tam tolik, že se prostorem dá těžko procházet. Některé skruže jsou mobilní, daly by se eventuálně přemístit, je v nich jenom letní výsadba. Prostor by se mohl provzdušnit,“ řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Podle Hájka letos změny nenastanou, nejdřív v příštím roce, pokud se k nim tedy město rozhodne. Kociánku, která je před kulturním domem a základní uměleckou školou, radnice dokončila v říjnu 2010 a stála ji 62 milionů korun, 37 milionů korun uhradila z EU dotací.

Kociánka od počátku měla hodně odpůrců, navrhoval ji Přemysl Kokeš. Opoziční zastupitelé například napadali stavební řízení. Vadila jim mimo jiné nákladnost projektu. Vedly se i debaty o tom, že Smetanova ulice, která ústí v Kociánku, měla být pouze pro pěší. Kvůli zvýšené dopravě se to nezdařilo. Ulicí mohou auta projíždět, ale jen pomalu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související