Uvařte si vynikající domácí pudink podle cukráře Josefa Maršálka

Největší audioportál na českém internetu

Uvaříme hustý pudink | Foto: Martin Čuřík

Proč vařit puding ze sáčku, když si můžete skoro stejně rychle připravit domácí vláčný pudink lepší chuti. Není to složité, jak nám potvrdil známý cukrář Josef Maršálek v Pochoutkovém roce.

Ingredience
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 80 g žloutků (4 kusy)
  • 85 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g másla (na přilepšenou)

Postup

Postup je stejný jako při přípravě klasického pudinku. Máme na výběr – buď zamícháme všechny ingredience najednou a za stálého míchání je přivedeme k varu a vaříme 23 minuty, dokud nepřestaneme cítit chuť syrového škrobu.

Nebo je druhá možnost. Pokud se dělá pudink z většího množství, pak 80 % mléka dáme vařit a ve 20 % smícháme zbylé ingredience. Hmotu pak vléváme až do vařícího mléka a opět vaříme 2–3 minuty.

Příchutě

Místo mléka se dají použít i zajímavější tekutiny. Stačí nahradit 10–15 % mléka třeba alkoholem, černým čajem nebo ovocným pyré. Ale stejně tak se dá požít i oblíbená limonáda, pak ji musíme nahradit půlku mléka. Je to jen náhrada tekutiny za tekutinu a fantazii se meze nekladou.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

  • Krmítko
    Krmítko