V Backer Elektro skončila stávková pohotovost, dělníci dostanou přidáno

27. únor 2019 17:00

Ve společnosti Backer Elektro CZ v Hlinsku skončila téměř po dvou měsících stávková pohotovost. Odbory se dohodly s vedením na plošném zvýšení mezd o 15 procent pro dělníky.

Jejich mzdy nyní přesahují minimální mzdu jen o pár stokorun, lidé berou 14 000 až 16 000 korun hrubého měsíčně, uvedly odbory. S vyjednáváním pomohl zprostředkovatel.

Za leden budou mít zaměstnanci vyrovnané mzdy v březnové výplatě. Patnáctiprocentní zvýšení se týká tarifní mzdy u dělnických profesí. Technicko-hospodářští pracovníci dostanou přidáno v základní mzdě 5,5 procenta.

„Bonusy, benefity a prémie zůstanou zachovány ve stejné výši jako v minulém roce. K jejich plánovanému snížení nedojde. Jsme spokojení, je uzavřený sociální smír. Bylo to velmi vyčerpávající, měli jsme 20 kol vyjednávání,“ uvedla předsedkyně OS KOVO Alena Šírová.

Čtěte takéSpor o mzdy v Backer Elektro bude řešit mediátor

Odbory podaly první návrh kolektivní smlouvy loni v září. Počátkem ledna odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Protože se strany dlouho nedokázaly domluvit, s jednáním pomohl podle zákona o kolektivním vyjednávání prostředník.

„Mediátor si informace o mzdových podmínkách porovnával z jiných firem koncernu NIBE a měl evropský kontext. Zprostředkovatel zkonstatoval, že požadavky odborů jsou oprávněné. Má akreditaci ministerstva práce a sociálních věcí, je ekonom, právník a má praxi v řízení z jiné firmy,“ řekla Šírová.

Závod v Hlinsku je součástí švédského koncernu NIBE Industrier AB působícího v několika zemích Evropy. V České republice má tři závody, v Hlinsku zaměstnává kolem 300 lidí. Vyrábí různé typy topných těles.

zdroj: ČTK
Spustit audio