V Cerekvici nad Loučnou si můžete čekání na vlak zpříjemnit návštěvou nádražního muzea

15. leden 2014
Česko – země neznámá

Na malém nádraží v obci Cerekvice nad Loučnou, mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem, je ještě menší muzeum místní dráhy. Malé je možná tím, že sídlí v bývalé osobní pokladně a kanceláři přednosty stanice. Jinak jsou v něm ale stovky exponátů připomínající jak tu nejstarší, tak i nedávnou historii.

Po své práci v něm provází Jiří Rokos. Bodrý pracovník Českých drah rád vypráví návštěvníkům o všech zajímavostech, které v muzeu má. Všechny exponáty sesbíral on sám, rozšiřovat a provozovat muzeum mu pomáhají přátelé, kamarádi a rodina.

Návštěvníci mohou vidět třeba zachovalou starou pokladnu. „Když jsme dolovali okénko ven, našli jsme pod ním mince ze začátku čtyřicátých let. Jinak je tu zásobník lepenkových starých jízdenek a celé vybavení osobní pokladny,“ říká Jiří Rokos.

K vidění je tu i pracoviště výpravčího včetně veřejné telefonní ústředny či přístroje na zabezpečení průjezdu vlaků přes stanici. „Máme i rarity, protože Mýto bylo hodně vojenské. Třeba výstražná znamení nebo zvláštní oděvy při krizových situacích jako je napadení státu nebo živelná pohroma. Tehdy by službu na nádražích převzal vojenský výpravčí v uniformě,“ ukazuje Jiří Rokos.

Železniční muzeum v Cerekvici nad Loučnou

Nejnovějším exponátem muzea jsou elektronické odjezdové hodiny z 80. let minulého století pro čekárny. Nebo červená, zatím nevzhledná bedna. Je to trezor, 131 let starý. Byl vyrobený ve Vídni a sloužil ve Vysokém Mýtě. Dosloužil na městě, ještě do konce února 2013 ho tam používali. Teď čeká na renovaci.

„Pro mne je důležité zachovat s muzeem i místní nádraží. Je jedno z posledních, které má nezměněnou podobu od doby, kdy existuje. Chci muzeum doplňovat dalšími předměty a zachovat je pro budoucí generace,“ říká sběratel.

A proč Jiří Rokos sbírá železniční historii? „Když vám je zaměstnání koníčkem a máte ho rád, chcete z něj něco uchovat pro budoucí generace. To chci i já,“ říká nadšenec. Jeho muzeum navštíví za rok několik stovek návštěvníků, Jiří Rokos je ochoten provést je muzeum po telefonické dohodě na čísle 724 494 740.


Zvětšit mapu

autor: Petr Broulík
Spustit audio