V Chocni nastěhovali letadla na zámek. Vyrábějí je už 88 let

1. únor 2023

Vlastním letištěm se může chlubit plno měst. Méně je už těch, kde se aeroplány vyrábějí. Patří mezi ně třeba Choceň.

Vlastním letištěm se může chlubit plno měst. Méně je už těch, kde se aeroplány vyrábějí. Patří mezi ně třeba Choceň.

„Začátky se datují do roku 1935. V prvních letech ve spolupráci pánů Beneše a Mráze vznikla sportovní letadla. Řada z nich se celosvětově proslavila různými rekordy. Účastnila se závodů, přeletu nad oázami v Egyptě. Po válce se objevil letoun Sokol,“ rekapituluje dávnou historii letecký nadšenec Jan Ráček.

Letecká výroba na Choceňsku

Orlické muzeum otevřelo výstavu, která chronologicky mapuje zdejší výrobu od prvních letadel přes období druhé světové války, poválečnou výrobu až po podnik Orličan. Do historické budovy zámku proto nastěhovali třeba trup větroně.

„Příprava a instalace expozice nám zabrala hodně času. Očekáváme, že by mohla další roky bavit návštěvníky. Rádi bychom ji ještě rozšířili. Několik lidí se ozvalo, že má doma nějaké artefakty z letecké výroby na Choceňsku,“ říká ředitel muzea Michal Hofman. „Návštěvnost nás zatím velmi těší. Hodně chodí pamětníci, kteří zažili největší éru výroby letadel. Chodí i školy.“

Dodnes se v Chocni letadla vyrábějí. „Jde konkrétně o dvoumístná ultralehká letadla. Patří ke špičce ve své kategorii. Svými parametry překonávají některá takzvaně dospělá letadla. Létají skoro po celém světě. Vyrobilo se jich už přes 500. Firma má zahraniční vlastníky,“ dodává Jan Ráček.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.